Recept na indonéský salát s arašídovou omáčkou

Přílohové salátySalátyZeleninové saláty
Indonéský salát s arašídovou omáčkou

Gado Gado – tento tradiční indonéský salát s arašídovou omáčkou Gado Gado je výborný.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

Na omáčku Gado Gado

  • 75 g přírodního arašídového másla, hladkého nebo křupavého (podle vašeho výběru)
  • 4 lžičky červené kari pasty, koupené v obchodě
  • 3 lžičky Kecap Manis (indonéská sladká sójová omáčka)
  • 1 lžička sambal oelak nebo jiné chilli pasty (pálivost upravte podle chuti)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný lisem na česnek
  • 1 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
  • 125 ml kokosového mléka, plnotučného
  • 125 ml vody

Na salát

  • 1 svazek špenátu, kořeny seříznuté
  • 4 šálky fazolových lusků
  • 200 g brambor – malé rozpůlené, velké oloupané nakrájené na 2 cm kostky
  • 1 okurka, nakrájená na úhlopříčku
  • 2-3 vařená vejce, oloupaná a rozpůlená
  • 15 krevetových krekrů – volitelně

Na tofu

  • 2 lžíce rostlinného nebo arašídového oleje
  • 200 g tempehu (nebo tvrdého tofu)

K podávání

  • 1 lžíce jemně nasekaných arašídů – volitelně
  • červená chilli paprička, jemně nakrájená – volitelně

Postup

  1. Připravte Gado Gado omáčku: všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na mírném ohni.
  2. Přiveďte k varu a vařte 5 minut za pravidelného míchání, aby se nepřichytilo dno, dokud nezhoustne.
  3. Pokud je příliš hustá, stačí přidat více vody – měla by se dát kapat.
  4. Ochutnejte a upravte podle následujícího: limetka pro více kyselé, sůl, cukr pro sladké.
  5. Přikryjte a udržujte v teple.
  6. Připravte zeleninu: přiveďte hrnec s vodou k varu.
  7. Přidejte brambory a vařte je 5 minut nebo dokud nejsou uvařené.
  8. Děrovanou lžící je přendejte do cedníku a nechte okapat.
  9. Fazolové lusky vařte 3 minuty nebo dokud nezvadnou.
  10. Přendejte je do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
  11. Přidejte špenát, zatlačte pod něj, aby byl ponořený – okamžitě zavadne.
  12. Vyjměte, přendejte do cedníku a vymačkejte přebytečnou vodu.
  13. Připravte tofu: nakrájejte je na plátky o rozměrech 0,75 x 5 cm.
  14. Rozehřejte olej na pánvi na středně vysoké teplotě.
  15. Tempeh/Tofu smažte 2 minuty z každé strany, dokud není zlatavý a křupavý (tofu smažte 1 1/2 minuty).
  16. Zeleninu a vejce můžete podávat teplé nebo při pokojové teplotě, omáčku podávejte teplou (po vychladnutí zhoustne).
  17. Na talíř dejte zeleninu a tempeh, navrch dejte vejce.
  18. Omáčku nalijte do servírovací misky.
  19. Salát Gado Gado podávejte s arašídovou omáčkou, arašídy na posypání, čerstvými chilli papričkami a krevetovými krekry jako přílohou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang