Jak připravit dokonalá vejce natvrdo

Bezmasá jídla

Tipy, jak uvařit vejce, aby byla pokaždé perfektní. Pokud jde o vaření vajec, největším problémem je, že se mohou snadno převařit, což vede k tmavě zelené barvě kolem žloutku a poněkud sirné chuti. Starší vejce se loupou snadněji než čerstvá. Pokud se chystáte na Velikonoce připravit vejce natvrdo a chcete mít jistotu, že se budou snadno loupat, kupte vejce alespoň týden předem.

Pokud jste uvařili várku vajec, která se vám nyní špatně loupou, zkuste rozbít skořápky kolem dokola, aniž byste je loupali, a namočte vejce na chvíli do vody. Často se stává, že voda prosákne pod skořápku natolik, že se vejce lépe loupou.

Velikost, teplota a stáří vajec ovlivňují, jak snadno se po uvaření natvrdo oloupou. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme používat velká vejce přímo z lednice, která jsou týden nebo dva stará.

Jak se vyhnout zelenému kruhu
Obávaný šedozelený prstenec kolem vařeného žloutku je způsoben interakcí síry ve žloutku s vodíkem v bílku. To je způsobeno buď převařením vejce, nebo použitím vody s vysokým obsahem železa. Tento recept vaří vejce šetrně, aby se zabránilo převaření a vzniku zeleného kruhu. Pokud máte obzvláště tvrdou vodu, zvažte, zda k vaření vajec nepoužívat filtrovanou vodu.

Další způsoby vaření vajec natvrdo
Pokud potřebujete snadno oloupatelná vejce a máte jen čerstvá, můžete zkusit vejce vařit 15 minut v páře. Do hrnce nalijte centimetr vody a vložte parní košík. Přiveďte k varu. Vejce vložte do parního košíku, přikryjte a vařte v páře 15 minut.

Postup

Vejce vložte do hrnce a zalijte vodou:
Naplňte hrnec asi do čtvrtiny studenou vodou. Vejce položte do jedné vrstvy na dno hrnce a přidejte další vodu tak, aby byla vejce pokryta alespoň jedním nebo dvěma centimetry vody.

Čím více vajec se v hrnci tísní, tím více vody by mělo být nad vejci. Šest vajec by mělo být zakryto alespoň jedním centimetrem, 7 až 12 vajec dvěma centimetry.

JEDNODUCHÝ TIP!
Přidání lžičky octa do vody může pomoci zabránit tomu, aby bílky vytekly, pokud některé vejce při vaření praskne. Přidání 1/2 čajové lžičky soli do vody pomáhá zabránit prasknutí vajec a také usnadňuje jejich loupání. V případě potřeby přidejte jednu nebo obě tyto složky, jakmile se voda začne vařit.

Přiveďte vejce k varu:
Nechte pánev odkrytou. Zapněte vysokou teplotu a přiveďte vodu k varu.

Vypněte oheň, přikryjte a nechte odstát:
V závislosti na tom, jak máte rádi vařená vejce, by měla být vejce po 10-12 minutách dokonale hotová. V závislosti na tvaru pánve, velikosti vajec a poměru vody a vajec to však může trvat o několik minut déle.

Nebo pokud máte rádi vajíčka ne zcela uvařená natvrdo, může to trvat o několik minut méně. Když najdete čas, který vám vyhovuje vzhledem k vašim preferencím, typům kupovaných vajec, vašim hrncům, sporáku a prostředí, ve kterém vaříte, držte se ho.

Sceďte a prohánějte pod studenou vodou:
Horkou vodu z pánve scedíme, přičemž dáváme pozor, abychom vejce nevylili, a přelijeme je studenou vodou, dokud nejsou na dotek chladná. Tím zabráníte dalšímu vaření vajec a usnadníte jejich loupání.

Pokud vaříte velkou dávku vajec, vyjměte je děrovanou lžící do velké mísy s ledovou vodou. Nechte je několik minut stát, nebo dokud nevychladnou.

Oloupejte je nebo je uložte na později:
Nejjednodušší je oloupat vejce pod tekoucí vodou.

Vejce uvařená natvrdo je nejlepší skladovat neoloupaná v zakryté nádobě v lednici. Vejce mohou v lednici uvolňovat pachy, proto pomáhá uchovávat je zakrytá. Měla by se spotřebovat do 5 dnů. Oloupaná vejce by se měla sníst do jednoho nebo dvou dnů.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI

  • 72kalorií
  • 5 g tuku
  • 0 g sacharidů
  • 6 g bílkovin

Kategorie:

Bezmasá jídla

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang