Tipy, jak uvařit vejce na tvrdo, aby byla pokaždé perfektní. Pokud jde o vaření vajíček na tvrdo, největším problémem je, že se mohou snadno převařit, což vede k tmavě zelené barvě kolem žloutku a poněkud sirné chuti. Starší vejce se loupou snadněji než čerstvá. Pokud se chystáte na Velikonoce připravit vejce natvrdo a chcete mít jistotu, že se budou snadno loupat, kupte vejce alespoň týden předem.

Pokud jste uvařili várku vajec, která se vám nyní špatně loupou, zkuste rozbít skořápky kolem dokola, aniž byste je loupali, a namočte vejce na chvíli do vody. Často se stává, že voda prosákne pod skořápku natolik, že se vejce lépe loupou.

Velikost, teplota a stáří vajec ovlivňují, jak snadno se po uvaření natvrdo oloupou. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme používat velká vejce přímo z lednice, která jsou týden nebo dva stará.

Zde se dočtete, jak uvařit vajíčka na tvrdo, jak je efektivně oloupat a recept na křepelčí vejce (vaření na tvrdo).

Jak vařit vajíčka natvrdo

Jak dlouho se vaří vejce na tvrdo záleží na tom, jak chcete uvařené vajíčko mít. Obecně platí pro vajíčka na tvrdo čas 10 až 12 minut.

Jak oloupat vajíčka

Zde zmíníme dva způsoby, jak oloupat vejce: pod tekoucí vodou nebo ho nechat trochu vychladnout a až poté oloupat.

Jak se vyhnout zelenému kruhu

Obávaný šedozelený prstenec kolem vařeného žloutku je způsoben interakcí síry ve žloutku s vodíkem v bílku. To je způsobeno buď převařením vejce, nebo použitím vody s vysokým obsahem železa.

Tento recept vaří vejce šetrně, aby se zabránilo převaření a vzniku zeleného kruhu. Pokud máte obzvláště tvrdou vodu, zvažte, zda k vaření vajec nepoužívat filtrovanou vodu.

Další způsoby vaření vajec natvrdo

Jak dlouho vařit vajíčka na tvrdo, aby byla snadno oloupatelná? Pokud máte jen čerstvá vejce, můžete je zkusit vařit 15 minut v páře. Do hrnce nalijte centimetr vody a vložte parní košík. Přiveďte k varu. Vejce vložte do parního košíku, přikryjte a vařte v páře 15 minut.

TIP: Vejce natvrdo můžete použít k přípravě bramborového salátu bez majonézy.

Jak uvařit vajíčka natvrdo

  • Vejce vložte do hrnce a zalijte vodou

Naplňte hrnec asi do čtvrtiny studenou vodou. Vejce položte do jedné vrstvy na dno hrnce a přidejte další vodu tak, aby byla vejce pokryta alespoň jedním nebo dvěma centimetry vody.

Čím více vajec se v hrnci tísní, tím více vody by mělo být nad vejci. Šest vajec by mělo být zakryto alespoň jedním centimetrem, 7 až 12 vajec dvěma centimetry.

Přidání lžičky octa do vody může pomoci zabránit tomu, aby bílky vytekly, pokud některé vejce při vaření praskne. Přidání 1/2 lžičky soli do vody pomáhá zabránit prasknutí vajec a také usnadňuje jejich loupání. V případě potřeby přidejte jednu nebo obě tyto složky, jakmile se voda začne vařit.

  • Přiveďte vejce k varu

Nechte pánev odkrytou. Zapněte vysokou teplotu a přiveďte vodu k varu.

  • Vypněte oheň, přikryjte a nechte odstát

V závislosti na tom, jak máte rádi vařená vejce, by měla být vejce po 10-12 minutách dokonale hotová. V závislosti na tvaru pánve, velikosti vajec a poměru vody a vajec to však může trvat o několik minut déle.

Nebo pokud máte rádi vajíčka ne zcela uvařená natvrdo, může to trvat o několik minut méně. Když najdete čas, který vám vyhovuje vzhledem k vašim preferencím, typům kupovaných vajec, vašim hrncům, sporáku a prostředí, ve kterém vaříte, držte se ho.

  • Sceďte a prohánějte pod studenou vodou:

Horkou vodu z pánve scedíme, přičemž dáváme pozor, abychom vejce nevylili, a přelijeme je studenou vodou, dokud nejsou na dotek chladná. Tím zabráníte dalšímu vaření vajec a usnadníte jejich loupání.

Pokud vaříte velkou dávku vajec, vyjměte je děrovanou lžící do velké mísy s ledovou vodou. Nechte je několik minut stát, nebo dokud nevychladnou.

  • Oloupejte je nebo je uložte na později:

Nejjednodušší je oloupat vejce pod tekoucí vodou.

Vejce uvařená natvrdo je nejlepší skladovat neoloupaná v zakryté nádobě v lednici. Vejce mohou v lednici uvolňovat pachy, proto pomáhá uchovávat je zakrytá. Měla by se spotřebovat do 5 dnů. Oloupaná vejce by se měla sníst do jednoho nebo dvou dnů.

TIP: Z vajec natvrdo si můžete připravit vejce v mletém mase nebo je přidat do těstovinového salátu s tuňákem.

Nutriční údaje na porci

  • 72 kalorií
  • 5 g tuku
  • 0 g sacharidů
  • 6 g bílkovin
Vejce natvrdo.

Jak skladovat vejce natvrdo

  • Pokud vaříte vejce natvrdo, kupte vejce předem. Vařená čerstvá vejce z farmy se loupou hůře než starší vejce. Pokud chcete připravit dokonalá vejce natvrdo, vyplatí se je koupit předem a uvařit je až po několika dnech v lednici.
  • Vejce skladujte dnem vzhůru. Aby žloutky přistály přímo uprostřed vařených vajec, doporučuje syrová vejce před vařením skladovat vzhůru nohama.
  • Nevynechávejte ledovou lázeň. Převařená vejce natvrdo mají kolem žloutků nevábný nazelenalý prstenec. Chcete, aby žloutky byly žluté jako sluníčko, proto vejce přendejte do ledové lázně, aby se proces vaření zastavil hned, jak je vyndáte z hrnce. Tento krok je také zásadní pro přípravu vajec uvařených natvrdo, která se snadno loupou.
  • Ledová lázeň pomáhá oddělit vaječnou blánu od skořápky, takže budete moci skořápku odloupnout, aniž byste odtrhávali kousky bílku.
  • Loupejte je opatrně. Ledová lázeň by vás měla připravit na úspěch, ale to neznamená, že se skořápka oddělí celá. Jemně s vejcem bouchněte o pult, aby se celá skořápka rozbila na malé kousky. Opatrně ji odloupněte podél prasklin a ponechte bílky pokud možno neporušené.

Křepelčí vejce natvrdo – recept

Křepelčí vajíčka se rozbíjejí trochu složitěji, ale osvědčil se malý ostrý nůž. Rozklepněte je nožem a pak je rozřízněte. Pokud je smažíte nebo mícháte, rozklepněte jich několik najednou do misky.

Loupání vařených křepelčích vajec je obtížné, pokud je nevaříte správným způsobem. Při loupání opatrně rozklepněte spodní část vejce. Nejsnadněji se loupou zespodu a dávejte pozor, abyste se dostali pod blánu. A jak dlouho se vaří křepelčí vejce natvrdo, aby neprasklo? Pouhé 3 až 4 minuty.

Ingredience na křepelčí vejce natvrdo

  • 12 křepelčích vajec nebo libovolné množství

Postup přípravy křepelčího vejce natvrdo

  1. Naplňte přiměřeně velký hrnec takovým množstvím vody, aby byla vejce pokryta jedním centimetrem. Vejce zatím nepřidávejte.
  2. Přiveďte vodu k varu. Opatrně přidejte vejce – spouštějte je děrovanou lžící.
  3. Udržujte mírný var a vařte 3-4 minuty.
  4. Opatrně slijte horkou vodu a naplňte hrnec ledovou vodou.
  5. Křepelčí vejce natvrdo se nejlépe podávají teplá.
  6. Oloupejte je a podávejte nebo je uložte do chladničky, dokud nebudou připravena k použití.
Křepelčí vejce uvaříte natvrdo za 3 až 4 minuty.

TIP: Zkuste namísto křepelčího vejce natvrdo vejce benedikt.

Vejce natvrdo jinak – recept

Naučte se, jak pokaždé dokonale uvařit vejce natvrdo! Díky této snadné metodě se budou snadno loupat a budou mít zářivě žluté žloutky.

Uvařit dokonalá vejce natvrdo je snadné, ale to neznamená, že nezáleží na postupu, který použijete. Tato metoda, jak připravit vejce natvrdo, funguje pokaždé. Žloutky jsou vždy žluté jako sluníčko a skořápky z nich hned sklouznou.

Ať už se chystáte na Velikonoce nebo jen sháníte svačinu plnou bílkovin, tento jednoduchý recept na vejce natvrdo vás zaručeně potěší.

Ingredience na vejce natvrdo

  • několik velkých vajec

Postup přípravy vajec natvrdo

Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a připravte si pokaždé dokonalá vejce natvrdo.

  1. Nejprve uvařte vejce: vložte je do hrnce a zalijte je studenou vodou na 2,5 cm. Vodu přiveďte k varu na silném ohni.
  2. Poté je nechte v horké vodě. Jakmile se voda začne vařit, vypněte oheň a hrnec přikryjte.
  3. Vejce nechte v horké vodě 10-12 minut, podle toho, jak máte vejce rádi. Desetiminutová vejce budou mít zářivé, krémové žloutky, zatímco dvanáctiminutová budou bledší a neprůhledná, s křídovou strukturou.
  4. Nakonec je přemístěte do ledové lázně. Po uplynutí času vejce slijte a přeneste je do velké mísy s ledovou vodou, aby se proces vaření zastavil. Než vejce oloupete, nechte je v ledové lázni alespoň 14 minut.
  5. Pokud nemáte v plánu vejce ihned sníst, můžete je nechat ve skořápkách a uložit do lednice. Ale ani v takovém případě nezkracujte ledovou lázeň. Je zásadní pro zastavení procesu vaření a pro pozdější snadné oloupání vajec.
Lépe se loupají starší vajíčka než čerstvá.

TIP: Vejce se mohou lišit v závislosti na velikosti, typu a čerstvosti. Čerstvá vejce z farmy se loupou obtížněji než starší vejce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang