Je jídlo v luxusních restauracích drahé?

Magazín

Může se zdát, že je jídlo v luxusních restauracích tak drahé, že není přístupné pro obyčejné lidi. Co vše se podílí na ceně jídla v restauraci? Je to velké množství faktorů, které konečnou cenu navyšují.

Na vysoké ceně se nejvíce podílí suroviny. Kvalitní suroviny jsou opravdu velice drahé a nákupní cena například u ryb se ještě navýší po očištění filetů, aby mohla být podávána bez kostí.

Z mořské ryby kambaly lze získat po odstranění kostí, kůže a hlavy maximálně 50% čisté hmotnosti masa. Cena základní suroviny letí rázem o polovinu nahoru. Důvodů relativně vysokých cen je ještě několik.

V tuzemsku se najde jen málo takových, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitní gastronomii. I když je nad slunce jasné že restaurace, kde lze ochutnat kvalitní pokrmy, nemá procentuelně zdaleka tak vysoké marže na svých produktech jako nízko rozpočtové nálevovny tak oblíbené v našich krajích.

Návštěva kvalitní restaurace musí být zážitkem, který přehluší veškeré zážitky za hodně dlouhou dobu zpět.

Musí to být koncert kuchyně a obsluhy. Jídla musí být rafinovaná a zároveň srozumitelná. O dokonalé přípravě a těch nejlepších surovinách ani nemluvě.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang