Recept na jednoduchý kachní konfit

Kachní masoMaso
Jednoduchý kachní konfit

Přeskočte nepořádek a čas strávený výrobou kachního konfitu. S touto snadnou metodou získáte ohromující výsledky pouze z kachních stehen a soli za 2 hodiny, nikoli za 2 dny.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 2 hodiny
  • Přídavný čas: 20 minut
  • Celkem: 2 hodiny 25 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • kachní stehna (alespoň 1 na porcí)
  • sůl

Postup

  1. Kachní stehna osušte papírovými utěrkami.
  2. Vezměte jehlu nebo velmi špičatý nůž a propíchněte kůži kachny po celém těle. Zaměřte se na kůži, která pokrývá tuk.
  3. Snažte se nepropíchnout samotné maso a propíchněte kůži šikmo přes stehno a střed kýty.
  4. Děláte to proto, aby tuk, který se nachází pod kůží, měl kam vytéct. Pokud to neuděláte, bude mnohem obtížnější dosáhnout křupavé kůže.
  5. Kachní stehna dobře osolte, vlastně víc, než si myslíte, že byste měli.
  6. Nechte je odpočívat při pokojové teplotě alespoň 20 minut a maximálně 1 hodinu.
  7. Tip: kachnu můžete dokonce osolit a nepřikrytou ji uložit do chladničky až 8 hodin předem.
  8. Dno malého pekáčku potřete tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného kachního sádla a pak do něj vložte kachní stehna kůží nahoru těsně vedle sebe tak, aby se nepřekrývala.
  9. Vložte pekáč do trouby a zahřejte ji na 150 °C.
  10. Pokud máte digitální troubu, můžete teplotu snížit až na 140 °C.
  11. Troubu nepředehřívejte. Kachnu chcete uvařit co nejšetrněji.
  12. Pečte minimálně 90 minut, ale lepší jsou 2 hodiny.
  13. Po 90 minutách kachnu zkontrolujte: měla by být částečně ponořená v rozpuštěném tuku a kůže by měla být křupavá.
  14. Jakmile začne kůže vypadat křupavě, zvyšte teplotu na 190 °C.
  15. Po 15 minutách ji zkontrolujte. Měla by být lehce zlatavě hnědá.
  16. Pokud jste jehlou přehlédli některá místa a kůže na nich nekřupe, nevadí – je to lepší než spálená kůže jinde.
  17. Před konzumací je vyjměte z trouby a nechte 10 až 15 minut vychladnout.
  18. Nahromaděný tuk si uschovejte na přípravu zeleniny nebo jiného masa.
  19. Tuk můžete přecedit přes plátno, ale to je nutné udělat pouze v případě, že tuk uchováváte několik týdnů nebo měsíců.
  20. Přeceděný vydrží v lednici pevně přikrytý 6 měsíců. Dobře zabalené kachní maso vydrží v lednici až 2 týdny.
  21. Maso od kostí lze použít do salátu, s fazolemi nebo rýží nebo do těstovin.

Kategorie:

Kachní maso | Maso
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang