Na 4 porce křupavých kachních stehen budete potřebovat:
- 4 kachní stehna (buď chlazená, nebo rozmražená)
- hrst kmínu
- 2 hrsti soli
- 200 ml vody
Postup:
- Troubu předehřejte na 150 stupňů a připravte si pekáč, který má i vyndavací mřížkovou část.
- Stehna omyjte studenou vodou a osušte.
- Stehna z obou stran důkladně osolte a okmínujte. (Ani jedním rozhodně nemusíte šetřit)
- Osolená a okmínovaná stehna vložte do pekáče na mřížku.
- Do pekáče (pod mřížku) vlijte 200 ml vody.
- Pekáč přikryjte poklicí a dejte na 3,5 hodiny péct do vyhřáté trouby.
- Po 3,5 hodinách zvyšte teplotu na 190 – 200 stupňů, poklici z pekáče odstraňte a stehna nechte odkryté péct ještě 20 minut, aby se právě vytvořila ta úžasná křupavá kůrčička, kterou každý určitě zbožňuje.
- Ihned servírujte.
Rada: Výpek, co vám zbyl v pekáči, použijte na polití knedlíku a zbytek si schovejte. Můžete ho později použít na vaření nebo třeba namazat jen tak na chleba.
Na 2 domácí houskové knedlíky budete potřebovat:
- 500 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného polotučného mléka
- 1 rohlík
- 1 vejce špetku soli
- špetku cukru
Postup:
- Do mísy (od robota) dejte mouku, přidejte sůl a promíchejte je spolu.
- V mouce udělejte důlek a do důlku vyklepněte vejce, rozdrobte droždí, přidejte cukr a přilijte mléko.
- Nechte robota vypracovat kypré těsto. Anebo pokud robota nemáte, tak ručně vypracujte kypré těsto.
- Do těsta přidejte nadrobno nakrájený rohlík a znovu zapracujte.
- Těsto nechte kynout na teplém místě půl hodiny.
- Poté z těsta vytvarujte dvě knedlíkové šišky (aby se vešly do hrnce).
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vhoďte do ní knedlíky.
- Vařte 18 minut. Po 9 minutách vaření knedlíky obraťte a vařte dál.
- Uvařené knedlíky vyjměte z vody a ihned je propíchejte vidličkou, aby se z nich vypařila pára a nesrazil se.
- Nakrájejte na plátky a podávejte ke kachně a zelí.
TIP: Vyzkoušet můžete také hrníčkové knedlíky z polohrubé mouky.