Křupavá kachní stehna a domácí houskový knedlík podle Romana Vaňka

Hlavní jídla

Na 4 porce křupavých kachních stehen budete potřebovat:

  • 4 kachní stehna (buď chlazená, nebo rozmražená)
  • hrst kmínu
  • 2 hrsti soli
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů a připravte si pekáč, který má i vyndavací mřížkovou část.
  2. Stehna omyjte studenou vodou a osušte.
  3. Stehna z obou stran důkladně osolte a okmínujte. (Ani jedním rozhodně nemusíte šetřit)
  4. Osolená a okmínovaná stehna vložte do pekáče na mřížku.
  5. Do pekáče (pod mřížku) vlijte 200 ml vody.
  6. Pekáč přikryjte poklicí a dejte na 3,5 hodiny péct do vyhřáté trouby.
  7. Po 3,5 hodinách zvyšte teplotu na 190 – 200 stupňů, poklici z pekáče odstraňte a stehna nechte odkryté péct ještě 20 minut, aby se právě vytvořila ta úžasná křupavá kůrčička, kterou každý určitě zbožňuje.
  8. Ihned servírujte.

Rada: Výpek, co vám zbyl v pekáči, použijte na polití knedlíku a zbytek si schovejte. Můžete ho později použít na vaření nebo třeba namazat jen tak na chleba.

Na 2 domácí houskové knedlíky budete potřebovat:

  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 1 rohlík
  • 1 vejce špetku soli
  • špetku cukru

Postup:

  1. Do mísy (od robota) dejte mouku, přidejte sůl a promíchejte je spolu.
  2. V mouce udělejte důlek a do důlku vyklepněte vejce, rozdrobte droždí, přidejte cukr a přilijte mléko.
  3. Nechte robota vypracovat kypré těsto. Anebo pokud robota nemáte, tak ručně vypracujte kypré těsto.
  4. Do těsta přidejte nadrobno nakrájený rohlík a znovu zapracujte.
  5. Těsto nechte kynout na teplém místě půl hodiny.
  6. Poté z těsta vytvarujte dvě knedlíkové šišky (aby se vešly do hrnce).
  7. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vhoďte do ní knedlíky.
  8. Vařte 18 minut. Po 9 minutách vaření knedlíky obraťte a vařte dál.
  9. Uvařené knedlíky vyjměte z vody a ihned je propíchejte vidličkou, aby se z nich vypařila pára a nesrazil se.
  10. Nakrájejte na plátky a podávejte ke kachně a zelí.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang