Klasické domácí lasagne – recept

Hlavní jídlaHovězí masoTěstovinyUzeniny

Připravte si tyto snadné lasagne předem a uložte je v mrazáku nevařené, až je budete potřebovat během náročného týdne. Pak už stačí jen péct dalších 45 minut.

V případě, že zrovna nemáte chuť na maso, je možné připravit i lasagne se špenátem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina a 40 minut
  • Plus: 1 hodina při přípravě omáček
  • Celkem: 3 hodiny

Lasagne nasytí celkem 6 strávníků.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje a trochu na potření
  • 750 g libového mletého hovězího masa
  • 90 g šunky prosciutto
  • ½ množství rajčatové omáčky
  • 200 ml horkého hovězího vývaru
  • trochu strouhaného muškátového oříšku
  • 300 g čerstvých plátků lasagní
  • ½ množství bílé omáčky
  • 125 g kuličkové mozzarelly

Postup

Nejprve připravte ragú nebo masovou omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a poté na něm asi 10 minut opékejte hovězí maso, dokud nezhnědne po celém povrchu. Nakrájejte nadrobno 4 plátky prosciutta a vmíchejte je do masové směsi.

Přilijte rajčatovou omáčku a vývar, přidejte muškátový oříšek a dochuťte. Přiveďte k varu a pak 30 minut vařte, dokud nebude ragú vypadat bohatě. Lze ponechat 3 dny v chladničce nebo zmrazit na 3 měsíce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Lasagne sestavíte tak, že lehce vymažete olejem servírovací mísu (30 x 20 cm). Lžící přelijte třetinu omáčky ragú a poté ji pokryjte plátem lasagní. Pokapejte asi čtvrtinou bílé omáčky. Postup opakujte, dokud nebudete mít 3 vrstvy těstovin. Přikryjte zbývající polovinou bílé omáčky a dbejte na to, aby nebyly vidět žádné těstoviny.

Mozzarellu natrhejte na tenké proužky a rozprostřete ji na povrch. Navrch naaranžujte zbytek prosciutta. Pečte 45 minut, dokud se na povrchu neudělají bublinky a lasagne lehne nezhnědnou.

TIP: Připravte lasagne předem a zmrazte je. Nevařené. Pokud pečete ze zmrazeného stavu, přidejte k době přípravy dalších 45 minut. Samotnou masovou omáčku můžete také zmrazit až na 3 měsíce.

Domácí rajčatová omáčka

V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte 2 cibule nakrájené nadrobno, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a 1 mrkev nakrájenou nahrubo. Vařte 5-7 minut na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Trochu zvýšíme teplotu a vmícháme 2 lžíce rajčatového protlaku.

Vařte 1 minutu, přilijte 200 ml bílého vína a vařte 5 minut, dokud se směs nezredukuje na dvě třetiny. Přilijte 3 x 400 g plechovky nakrájených rajčat a přidejte 1 hrst bazalkových lístků. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Nechte vychladnout a rozšlehejte v kuchyňském robotu.

Domácí bílá omáčka

V hrnci rozpusťte 85 g másla, vmíchejte 85 g hladké mouky a 2 minuty povařte. Pomalu zašlehejte 750 ml mléka a za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku lze nyní vychladit a uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit na 3 měsíce.

Výživové hodnoty na jednu porci

  • 580 kalorií
  • tuk 32 g
  • nasycené mastné kyseliny 14 g
  • sacharidy 31 g
  • cukry 8 g
  • vláknina 3 g
  • bílkoviny 44 g
  • sůl 1,71 g
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang