Recept na křupavý jablečný crumble

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
crumblw

Pokud patříte k milovníkům štrúdlu nebo jablek v županu, určitě zachutná i tento dokonale křupavý jablečný crumble podle tohoto receptu. Připomíná skvělý jablečný koláč od babičky, ovšem je pojatý moderně.

Ingredience

Na náplň:

  • 4 velká zlatá jablka (asi 1,3 kg)
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 citron, odšťavněný
  • 20 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Na crumble:

  • 120 g vlašských nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 110 g tmavě hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka jemné soli
  • 115 g studeného másla nakrájeného na malé kousky

Postup

  1. Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte ji na 180 °C.
  2. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na půlcentimetrové plátky.
  3. Jablka vložte do velké mísy a promíchejte je s cukrem, citronovou šťávou, moukou a skořicí.
  4. Poté je vložte do lehce vymazané zapékací misky o rozměrech 23 × 33 cm a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  5. V jiné velké míse smíchejte ořechy, mouku, ovesné vločky, cukr, skořici a sůl. Pomocí nože na těsto nebo prstů jemně zapracujte studené máslo, dokud se nevytvoří hrudky velikosti hrášku.
  6. Jablka rovnoměrně posypejte směsí a pečte, do zlatohněda, asi 45 minut, přičemž v polovině pečení jednou otočte.
  7. Jablečný crumble s ovesnými vločkami podávejte teplý nebo při pokojové teplotě s vanilkovou zmrzlinou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang