kureci-tostadas

Tyto kuřecí tostadas jsou doplněné pikantní salsou a smaženými fazolemi.

Ingredience

Na křupavé tortilly

  • rostlinný olej na smažení
  • 6 bílých kukuřičných tortill
  • sůl na posypání

Na kuřecí maso

  • 300 g vařeného drceného kuřecího masa
  • 85 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 65 ml olivového oleje
  • 10 g nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na tostadas

  • smažené fazole, teplé (ingredience níže)
  • 85 g sýra Monterey Jack, rozdrobeného
  • 1/2 hlávky ledového salátu, nakrájeného na kousky a rozdrobeného
  • 1 avokádo nakrájené na tenké plátky nebo guacamole
  • 500 ml salsa cruda (ingredience níže)
  • 125 ml zakysané smetany
  • 1 jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka
  • 12 listů čerstvého koriandru

Na smažené fazole

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 střední španělské cibule, jemně nakrájené
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 plechovka (450 g) fazolí pinto (s tekutinou), rozmačkaná
  • 1/4 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Na salsu cruda

  • 2 zralá rajčata, vydlabaná a nahrubo nakrájená
  • 1/4 střední cibule nakrájené nadrobno (asi 3 polévkové lžíce)
  • 1/4 jalapeňa, zbaveného semínek a mletého
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli, koriandr a kmín a za stálého míchání vařte, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty. Přidejte česnek a vařte, dokud lehce nezhnědne, asi další 1 minutu.
  2. Přidejte fazole a za častého míchání vařte, dokud nezhoustnou a nezískají jantarově hnědou barvu, asi 4 minuty. Vmíchejte sůl a podle chuti opepřete.
  3. V malé misce smíchejte rajčata, cibuli, jalapeňo, koriandr, osolte a podle chuti opepřete. Přikryjte potravinovou fólií a salsu dejte stranou.
  4. Na velkou pánev s těžkým dnem nalijte olej na smažení do hloubky asi 5 cm. Postavte ji na střední teplotu a zahřejte na 190 °C. Přidejte tortilly jednu po druhé a smažte je dozlatova a dokřupava asi 1,5 minuty. Pomocí kleští je přendejte na pánev vyloženou papírovou utěrkou a posypte solí.
  5. Odložte stranou. Tortilly se musí smažit, dokud nejsou velmi křupavé, jinak by mohly být gumové a špatně by se krájely nožem a vidličkou.
  6. V malé misce smíchejte kuře, limetkovou šťávu, olej, koriandr, sůl a podle chuti opepřete. Přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.
  7. Předehřejte gril. Na jednu stranu každé tortilly rovnoměrně rozprostřete fazole a posypte je částí sýra. Přeneste na plech a grilujte, dokud sýr lehce nezhnědne a nerozpustí se, asi 30 sekund. Tortilly rozdělte na 6 talířů.
  8. Na každou tortillu rovnoměrně navrstvěte kuřecí maso a navrch dejte salát. Každou tostadu doplňte avokádem, salsou a kopečkem zakysané smetany.
  9. Posypte jarní cibulkou a tostadu ozdobte lístky koriandru. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang