Mák je rekordmanem v obsahu vápníku – obsahuje ho až dvanáctkrát více než mléko. Už to je důvod, proč ho zařazovat do jídelníčku. Již 100 g mletého máku má obsahovat denní doporučenou dávku vápníku. Lze si ho dopřát například v podobě výborného makovce.

Suroviny: 

  • 240 g celozrnné hrubě mleté mouky (pšeničné, špaldové)
  • 100 g mletého máku, 50 g mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 ml mléka nebo rostlinného nápoje
  • 50 ml oleje

Příprava:

  • Loupané mandle pokrájejte najemno nebo použijte již koupené mandlové hranolky.
  • Smíchejte mouku, mák, mandle, prášek do pečiva i cukr.
  • Pokud je pro vás dostupný, použijte bezfosfátový prášek do pečiva.
  • Do suché směsi přimíchejte olej a mléko a promíchejte.
  • Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 30 minut na 170 stupňů.
  • Po vychladnutí je možné polít polevou z karobu nebo ze 70% čokolády.
  • Pokud máte rádi marmeládu, makovec můžete ještě předtím rozkrojit a promazat uprostřed marmeládou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang