Recept na nejlepší citronovou náplň

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplně
recept-na-citronovou-napln

Připravte si snadno a rychle doma lahodnou sladkou citronovou náplň, která se výborně hodí při pečení dortů, koláčů, a třeba také muffinů a dalších dezertů.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Vychladnutí: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 15 minut

Ingredience

  • 4 velké žloutky
  • 2/3 šálku (134 g) cukru krystal
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/3 šálku (80 ml) čerstvé citronové šťávy (asi 2-3 citrony)
  • 1/8 lžičky soli
  • 6 polévkových lžic (86 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu

Postup

  1. Na sporáku si připravte vodní lázeň. Postavte na vysokou teplotu. Jakmile se voda začne vařit, snižte teplotu na nízkou, aby se voda udržovala na bodu varu.
  2. Do vrchní nádoby ve vodní lázni vložte žloutky, krystalový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl. Pomocí silikonové metly šlehejte, dokud se zcela nespojí, a pak pokračujte ve šlehání, dokud se tvaroh vaří. Neustálé šlehání zabrání srážení žloutků.
  3. Šlehejte a vařte, dokud směs nezhoustne a nepřipomíná konzistencí holandskou omáčku, asi 10 minut. Pokud směs nezhoustne, zvyšte teplotu a neustále šlehejte.
  4. Odstavte z ohně. Máslo nakrájejte na 6 samostatných kousků a zašlehejte je do směsi. Máslo se vlivem tepla tvarohu rozpustí. Směs přelijte do sklenice nebo mísy a přímo na ni položte kousek plastové fólie tak, aby se dotýkala horní části směsi. Tím zabráníte tomu, aby se na něm vytvořila slupka. Směs bude při chladnutí dále houstnout. Po vychladnutí lze plastovou fólii odstranit.
  5. Citronovou náplň uchovávejte v chladničce až 10 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang