Recept na nejlepší citronový koláč

DezertyKoláče a buchtySladká jídla
Citronový koláč

Co dělá tento citronový koláč tak dokonalým? Je to citronová náplň. Není příliš sladká, ale ani příliš kyselá, a je tak krémová, že se v ústech přímo rozplývá.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 1 sladký koláčový korpus (nebo domácí korpus, případně kupovaný sladký koláčový korpus o průměru 23 cm)
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 125 ml citronové šťávy (z 1 až 2 citronů)
  • 150 g bílého cukru
  • 170 g nesoleného másla nakrájeného na 1 cm kostky
  • 3 celá velká vejce
  • 3 žloutky (z velkých vajec)

Postup

  1. Připravte koláčový korpus (pokud nepoužíváte kupovaný). Před plněním ho nechte zcela vychladnout (aby se nerozmočil).
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Vložte všechny ingredience do středně velkého hrnce a prošlehejte je.
  4. Vložte hrnec na sporák na nízkou/středně nízkou teplotu.
  5. Neustále šlehejte, zejména když se máslo rozpouští, aby se nerozdělilo.
  6. Míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, aby se při poklepání na povrch viditelně zhoustla (tj. krátce držela tvar) – asi 5 minut, i když to může trvat déle v závislosti na síle sporáku, udržení tepla v hrnci atd.
  7. Přecedíme do mísy pomocí jemného sítka.
  8. Vlijeme do koláčové formy a uhladíme povrch náplně pomocí stěrky nebo podobného nástroje.
  9. Pečte 5 minut.
  10. Při dotyku bude krém stále měkký, ale ne tekutý.
  11. Po vychladnutí více ztuhne, takže se bude dát krájet.
  12. Před krájením na plátky koláč úplně vychladíme, aby ztuhl a mohl se podávat.
  13. V případě potřeby ozdobte plátky citronu, jedlými květy, malinami.
  14. Případně na něj navrstvěte kopečky šlehačky nebo ho posypte moučkovým cukrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang