Nejlepší jablečný koláč

Koláče a buchty
nejlepsi-jablecny-kolac

Jak co nejlépe využít podzimní sezónu sklizně jablek? Jablka můžete použít například k přípravě různých jablečných koláčů. Připravte si s námi nejlepší jablečný koláč, který vám zaručeně bude chutnat.

  • Příprava: 15 minut
  • Pečení: 40 minut
  • Porce: 4
  • Náročnost: snadné

Ingredience

  • 3 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na 1 cm silné plátky
  • 2 polévkové lžíce zlatavého cukru krupice
  • 175 g hladké mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g studeného másla
  • 1 polévková lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce cukru demerara
  • šlehačka k podávání

Postup

  • Troubu předehřejte na 190 stupňů.
  • Oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka smíchej se 2 lžícemi krupicového cukru a vlož je do kulaté zapékací misky o průměru 23 cm hluboké alespoň 5 cm nebo do čtvercové misky. Rukou je rozplácněte, aby se příliš nerozpadla.
  • Do mísy dejte 175 g hladké mouky a 110 g krupicového cukru s pořádnou špetkou soli.
  • Nakrájejte 110 g studeného másla a konečky prstů ho rozetřete, až směs bude vypadat jako vlhká strouhanka. Zatřepejte mísou a všechny velké kousky vyplavou na povrch – rozetřete je. Případně ji rozmixujte v robotu na pískovou drť (nepřehánějte to).
  • Směs drobenky nasypte na jablka tak, aby uprostřed vznikla hromádka, a vidličkou ji zarovnejte.
  • Jemně povrch přitlačte hřbetem vidličky, aby drobenka držela pohromadě a byla křupavá, a pak ji lehce přetáhněte vidličkou po povrchu, aby byla ozdobná.
  • Pokud chcete, posypte rovnoměrně 1 lžící ovesných vloček a 1 lžící cukru demerara.
  • Položte na plech a vložte do předehřáté trouby na 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne a jablka nebudou po vložení malého ostrého nože velmi měkká. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout. Ozdobte šlehačkou.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang