Recept na nejlepší jarní salát

Přílohové salátySalátyZeleninové saláty
Jarní salát

Tento recept na jarní salát je ideálním lehkým jídlem nebo přílohou. Je plný čerstvé zeleniny, bylinek a pikantní zálivky.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 minuta
  • Celkem: 21 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

Na salát

  • 1 svazek chřestu, měkké části, nakrájené na 2,5centimetrové kousky
  • ½ hrnku mraženého hrášku, rozmrazeného
  • několik hrstí zeleného salátu
  • 2 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
  • ½ šálku rozdrobeného sýra feta
  • ½ avokáda, zbaveného pecky a nakrájeného na kostičky
  • ¼ šálku nasekaných opražených pistácií
  • ½ šálku pražené cizrny
  • čerstvé bylinky na ozdobu (bazalka, máta a/nebo pažitka)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Na zálivku

  • ¼ šálku čerstvé bazalky nebo směsi bazalky a máty
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy a ½ lžičky kůry
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, více podle potřeby
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a poblíž postavte misku s ledovou vodou.
  2. Chřest blanšírujte asi 1 minutu, dokud nezměkne, ale zůstane jasně zelený.
  3. Přeneste ho na 1 minutu do ledové vody a nechte ho okapat.
  4. Chřest nechte oschnout, přendejte ho zpět do mísy a přidejte hrášek.
  5. Připravte zálivku: v kuchyňském robotu rozmixujte bylinky, česnek, citronovou šťávu, kůru, ocet, olivový olej a sůl.
  6. Polovinu zálivky přidejte do mísy s chřestem a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
  7. Salát sestavte: na talíř naaranžujte zelený salát, na něj navrstvěte směs chřestu a hrášku, ředkvičky, fetu, avokádo, pistácie, cizrnu a bylinky.
  8. Pokapejte zbylým dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang