Recept na nejlepší kuličky Arancini

Hlavní jídlaKuličkyRýže
Kuličky Arancini

Rýžové kuličky Arancini si upravte podle svých představ: přidejte čerstvé bylinky, sušená rajčata nebo nakrájenou šunku. Kuličky můžete také připravit ze zbytků studeného rizota.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 1 hodina 5 minut
  • Celkem: 1 hodina 45 minut
  • Počet porcí: 18

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 15 g nesoleného másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 velký stroužek česneku, rozdrcený
  • 350 g rýže na rizoto
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1,2 litru horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 150 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1 citron, jemně oloupaná kůra
  • 150 g mozzarelly nakrájené na 18 malých kousků
  • rostlinný olej na smažení
  • na obalení: 150 g hladké mouky, 3 velká vejce (lehce našlehaná), 150 g jemné sušené strouhanky

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a máslo do pěny.
  2. Přidejte cibuli a špetku soli a na mírném ohni ji 15 minut jemně smažte, nebo dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  3. Přidejte česnek a vařte další minutu.
  4. Vmíchejte rýži a vařte další minutu, poté přilijte víno.
  5. Přiveďte k varu a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  6. Přilijte polovinu vývaru a za stálého míchání vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá.
  7. Jak rýže vstřebává tekutinu, přidávejte po naběračkách a za stálého míchání zbývající vývar, dokud není rýže uvařená (to by mělo trvat asi 20-25 minut).
  8. Vmíchejte parmazán a citron a podle chuti okořeňte.
  9. Rizoto rozprostřete na plech a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  10. Vychlazené rizoto rozdělte na 18 stejných porcí – měly by být o něco větší než golfový míček.
  11. V ruce zploštěte kuličku rizota a do jejího středu vložte kousek mozzarelly, poté sýr uzavřete do rýže a srolujte do kuličky.
  12. Postup opakujte se zbývajícími kuličkami rizota.
  13. Do tří oddělených mělkých misek dejte mouku, vejce a strouhanku.
  14. Každou připravenou kuličku rizota namočte do mouky, poté do vajec a nakonec do strouhanky.
  15. Přeneste je na tác a dejte stranou.
  16. Velkou těžkou pánev naplňte do poloviny rostlinným olejem a zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud teploměr neukáže 170 °C nebo dokud kousek chleba na oleji během 45 sekund nezezlátne.
  17. Do oleje po částech vkládejte kuličky rizota a vařte je 8-10 minut, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nerozpustí se uprostřed.
  18. Odstavte na tác vyložený čistou kuchyňskou utěrkou.
  19. Arancini jezte teplé nebo je podávejte se základní rajčatovou omáčkou k namáčení.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang