Recept na nejlepší kuřecí koláč

Slané koláčeSlané pečivoSlané receptyVegetariánské
kureci-kolac-3594520

Pomalu vařené kuře, krémová zeleninová náplň a ručně vyrobená koláčová kůrka – to je to nejlepší jídlo. Pokud hledáte tradiční kuřecí koláč z celého kuřete, čerstvě nakrájené zeleniny a vločkové domácí kůrky, je to přesně ono.

Hustá a krémová náplň

Ideální konzistence náplně při vaření na plotně a před vložením do hrnce by měla být krémová a ztuhlá. V troubě při pečení hrncových koláčů ještě trochu zhoustne, takže v této fázi chcete, aby byla o něco méně hustá než hotový pokrm.

Pokud se vám v tomto okamžiku zdá náplň polévková, jako hustá smetana, nechte ji povařit, dokud nezhoustne. Pokud se vám zdá, že nezhoustne tak rychle, jak byste chtěli, odeberte asi 1/4 šálku omáčky, zašlehejte do ní lžíci nebo dvě mouky, dokud nezůstanou žádné hrudky, a pak tuto směs zašlehejte do pánve.

Pokud se vám zdá, že náplň příliš zhoustla a začíná se zdát tuhá, zašlehejte trochu vývaru nebo vody, aby se opět zředila.

Příprava

  • Příprava: 90 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 115 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

Na kuře a vývar:

  • 1 celé kuře
  • 1 mrkev
  • 1 stonek celeru
  • 1 malá cibule, rozpůlená
  • 2 lžičky soli

Na koláč:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla nakrájeného na kostky (před použitím je nejlepší kostky alespoň na 15 minut zchladit v mrazáku)
  • 1/4 šálku tuku na pečení
  • 3 až 4 lžíce ledové vody

Náplň do kuřecího koláče:

  • 6 lžic másla
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3 mrkve nakrájené na tenké plátky, úhlopříčně
  • 3 řapíky celeru nakrájené na tenké plátky, úhlopříčce
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • 1/4 šálku suchého vína
  • 3/4 šálku zeleného hrášku
  • 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Na potírání:

  • 1 vejce rozšlehané s 1 lžící vody

Postup

Kuře:

  1. Ve velkém hrnci smíchejte kuřecí maso, mrkev, celer, cibuli a sůl.
  2. Přidejte studenou vodu a přiveďte k varu na silném ohni.
  3. Snižte teplotu na minimum a vařte 45 minut.
  4. Kuře vyjměte z hrnce a nechte 15 minut vychladnout.
  5. Zatímco kuře chladne, pokračujte ve vaření zbývající vody a zeleniny v hrnci.
  6. Když kuře vychladne natolik, že se ho můžete dotknout, oberte z něj co nejvíce masa.
  7. Maso položte na talíř a dejte stranou.
  8. Vraťte kuřecí kosti do hrnce a vařte na prudkém ohni, dokud se vývar nezredukuje na čtvrt litru.
  9. Dva a půl šálku vývaru si nechte stranou.
  10. Zbylý vývar můžete uchovat v lednici a skladovat pro jiné účely.

Koláč:

  1. Mouku a sůl smíchejte v kuchyňském robotu.
  2. Přidejte kostky vychlazeného másla a míchejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte tuk a míchejte, dokud těsto nebude připomínat hrubou kukuřičnou mouku s kousky másla velikosti hrášku.
  4. Pomalu přilévejte ledovou vodu po lžících a po každém přidání zamíchejte.
  5. Vyprázdněte kuchyňský robot na čistou plochu.
  6. Rukama vytvarujte kuličku a pak ji splácněte do tvaru disku.
  7. Posypte ho trochou mouky, zabalte do potravinářské fólie.
  8. Před válením uložte do lednici alespoň na 30 minut nebo až na 2 dny.

Náplň:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
  3. Přidejte cibuli, mrkev a celer a vařte, asi 10 minut.
  4. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte ještě minutu.
  5. Přilijte 2 a 1/2 šálku kuřecího vývaru.
  6. Přilijte mléko.
  7. Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte 10 minut, dokud směs nezhoustne a nezesklovatí.
  8. Přidejte kuřecí maso, tymián, víno, hrášek, petrželku, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  10. Rozdělte do 6 malých mističek.

Těsto:

  1. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na tloušťku o něco menší než čtvrt palce.
  2. Nakrájejte je na 6 koleček.
  3. Na každou náplň koláče položte kolečko těsta.
  4. Přebytečné těsto přeložte pod sebe a špičkami vidličky ho přitlačte k okraji formiček.
  5. Do každého koláče vyřízněte 1 cm dlouhý otvor.
  6. Pomocí štětce potřete každý koláč vajíčkem.
  7. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj koláče.
  8. Pečte při teplotě 200 °C po dobu 25 minut.
  9. Před podáváním nechte alespoň 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang