Německý vepřový řízek je snadný recept, který se skvěle hodí pro náročné všední večery. Vepřové kotlety se naklepou na tenké, křehké řízky, které se opečou a osmaží, čímž vznikne křupavá kůrka a šťavnatý střed.
Příprava
- Příprava: 20 minut
 - Vaření: 15 minut
 - Celkem: 35 minut
 - Počet porcí: 4 až 6
 
Ingredience
- 1 kg vykostěných vepřových kotlet, ořezaných a nakrájených na 1 cm silné kotlety
 - 1/3 šálku hladké mouky
 - 1 lžíce česnekové soli (nebo ji nahraďte stejným dílem soli a česnekového prášku)
 - 1/2 lžičky papriky
 - 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
 - 3 velká vejce
 - 2 šálky panko strouhanky
 - olivový olej, řepkový olej nebo jakýkoli olej na smažení na vysoké teplotě
 - citronové klínky k podávání, citrony nevynechávejte
 
Postup
- Prkénko na krájení vyložte plastovou fólií, položte na něj kotlety v jedné vrstvě a přikryjte je fólií (zabráníte tak rozstřiku).
 - Kotlety naklepejte paličkou na maso nebo hřbetem těžkého hrnce na tloušťku 0,5 až 0,3 cm.
 - Připravte tři mísy: v první smíchejte 1/3 hrnku mouky, 1 lžíci česnekové soli, 1/2 lžičky papriky a 1/2 lžičky pepře.
 - Ve druhé misce rozšlehejte vidličkou 3 vejce.
 - Do třetí misky přidejte 2 šálky panko strouhanky.
 - Obě strany každé naklepané kotlety obalte v mouce, pak je namočte do rozšlehaného vejce a nechte přebytečné vejce odkapat zpět do mísy, než je obalíte ve strouhance panko.
 - Při namáčení je vhodné použít vidličku, abyste si udrželi čisté ruce.
 - Postup opakujte se zbývajícími kotletami.
 - Jakmile jsou všechny kotlety obalené, rozehřejte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu a přidejte tolik oleje, aby pokryl dno pánve.
 - Jakmile se olej rozpálí, přidejte po několika kusů obalené kotlety a smažte je 3 až 4 minuty z každé strany nebo dokud nejsou propečené.
 - V případě příliš rychlého zhnědnutí snižte teplotu.
 - Vyjměte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
 - Pro kontrolu propečenosti do jednoho řízněte – šťáva by měla být čirá.
 - Podávejte s klínky citronu.