Originální vietnamské Pho – recept

Hovězí masoPolévkyZeleninové polévky
hovezi_pho

Vyzkoušejte kouzlo jedné z nejlepších polévek na světě. Podle tohoto jednoduchého receptu na tradiční vietnamskou polévku zvládne Pho úplně každý!

Pho se vaří od základu z charakteristického vývaru, který je lehký, ale zároveň plný chuti, a je obohacený o koření, jako je skořice, badyán a kardamom. Polévka je naprosto návyková a po každé lžíci budete chtít ještě.

Ingredience

  • 2 velké cibule, rozkrojené na polovinu
  • 150 g zázvoru, nakrájeného na plátky
  • 10 hvězdiček badyánu
  • 4 tyčinky skořice
  • 4 kardamomové lusky
  • 3 hřebíčky
  • 1,5 lžíce semen koriandru
  • 1,5 kg hovězího bůčku
  • 1 kg masitých hovězích kostí
  • 1 kg morkových kostí, rozříznutých tak, aby byl vidět morek
  • 3,5 litru vody
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 40 ml rybí omáčky

Přílohy do hotového vývaru:

  • 50 g sušených rýžových nudlí (nebo 120 g čerstvých)
  • 30 g syrové hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky
  • 3–5 plátků bůčku (použije se do vývaru)

Volitelné přílohy:

  • fazolové lusky, hrst
  • thajská bazalka, 3–5 lístků
  • koriandr, 3–5 lístků (nebo více bazalky)
  • klíny limetky
  • jemně nakrájená chilli paprička
  • hoisin omáčka

Postup

  1. Rozpalte pánev na vysoké teplotě (bez oleje), dokud se z ní nezačne kouřit.
  2. Na pánev vložte cibuli a zázvor řeznou stranou dolů. Opékejte několik minut, dokud nezčernají, a pak je otočte. Vyjměte a dejte stranou.
  3. Koření lehce opékejte na suché pánvi po dobu 3 minut.
  4. Opláchněte kosti a bůček a poté je ve velkém hrnci zalijte vodou. Vařte 5 minut, poté slijte vodu. Každou kost a bůček opláchněte pod tekoucí vodou.
  5. Přiveďte k varu 3,5 litru vody. Vložte kosti a bůček, cibuli, zázvor a koření.
  6. Přidejte veškerá dochucovadla a zbylé suroviny, voda by měla vše sotva pokrýt.
  7. Přikryjte pokličkou a vařte 3 hodiny.
  8. Bůček vyjměte (měl by být měkký), nechte vychladnout a poté uložte do chladničky.
  9. Zbylou polévku vařte 40 minut bez pokličky.
  10. Vývar přeceďte do jiného hrnce, kosti a koření vyhoďte. Vývaru by mělo být asi 2,5 litru (10 šálků), v případě většího množství ho zredukujte.
  11. Přidejte rybí omáčku, podle potřeby přidejte sůl a cukr. Vývar by měl být silný, voňavý po koření, pikantní a jen maličko nasládlý.
  12. Těsně před podáváním si připravte rýžové nudle podle návodu na obalu.
  13. Nudle vložte do mísy. Navrch dejte syrové hovězí maso a bůček.
  14. Zalijte asi 400 ml horkého vývaru – hovězí maso se uvaří do středně propečeného stavu.
  15. Podávejte s přílohami podle chuti.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang