Tento krémový dezert dodá každému jídelnímu stolu chuť New Yorku. Náš recept na pečený cheesecake v americkém stylu je snadným rodinným dezertem.

Ingredience

Na sušenkový základ:

  • 85 g másla + máslo na vymazání formy
  • 140 g rozdrobených sušenek (pokud máte rádi silnější základ, přidejte 2 sušenky navíc)
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru

Na tvarohovou náplň

  • 900 g sýra Philadelphia nebo jiného plnotučného měkkého sýra
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu (asi 2 lžičky)
  • 1 a ½ lžičky citronové šťávy
  • 3 velká vejce a 1 žloutek
  • 284 ml krabice zakysané smetany

Na polevu z kysané smetany:

  • 142 ml zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup přípravy pečeného cheesecaku

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C, 160 °C s ventilátorem nebo plyn na 4.

Krok 2: Vyložte dno 23cm dortové formy tak, že na dno formy položíte čtvercový kus pečícího papíru a poté přichytíte boční stranu tak, aby byl papír zachycený a přebytečná část vyčnívala ze dna.

Krok 3: Na krustu rozpusťte 85 g másla na středně velké pánvi. Vmíchejte 140 g nadrobených sušenek a 1 lžíci zlatého krupicového nebo krystalového cukru, aby byla směs rovnoměrně navlhčená. Směs vtlačte na dno formy a pečte 10 minut. Během přípravy náplně nechte vychladnout na mřížce.

Krok 4: Pro přípravu náplně zvyšte teplotu trouby na 220 °C, 200 °C s ventilátorem nebo plyn na 7. Ve stolním mixéru vybaveném nástavcem s pádly vyšlehejte 900 g plnotučného měkkého sýra při středně nízkých otáčkách do krémové konzistence, asi 2 minuty.

Krok 5: Při nízkém stupni mixéru postupně přidejte 250 g zlatého krupicového cukru, pak 3 lžíce hladké mouky a špetku soli, přičemž dvakrát seškrábněte stěny mísy a pádlo.

Krok 6: Vyměňte pádlový nástavec za šlehací metlu. Pokračujte přidáním 1½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžiček citronové kůry a 1½ lžičky citronové šťávy. Po jednom zašlehejte 3 velká vejce a 1 žloutek.

Krok 7: Rozmíchejte 284 ml zakysané smetany do hladka a poté odměřte 200 ml (něco málo přes ¾ krabice). Při přidávání odměřené zakysané smetany pokračujte na nízkých otáčkách (zbytek si nechte). Šlehejte, aby se smetana spojila, ale nepřešlehejte ji. Těsto by mělo být hladké, lehké a trochu vzdušné.

 Krok 8: Strany formy potřete rozpuštěným máslem a položte na plech. Nalijte náplň – pokud se objeví nějaké hrudky, potopte je pomocí nože – vrch by měl být co nejhladší. Pečte 10 minut.

Krok 9: Snižte teplotu trouby na 110 °C, 90 °C s ventilátorem nebo plyn ¼ a pečte dalších 45 minut. Pokud s formou jemně zatřesete, náplň by se měla mírně vlnit.

Krok 10: Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby, aby byl cheesecake uprostřed krémový, nebo je nechte zavřené, pokud dáváte přednost sušší konzistenci. Nechte v troubě vychladnout po dobu 2 hodin. Při chladnutí může cheesecake na povrchu mírně popraskat.

Krok 11: Na polevu smíchejte rezervovanou zakysanou smetanu se 142ml krabičkou zakysané smetany, 1 lžící krupicového cukru a 2 lžícemi citronové šťávy. Rozetřete ji na cheesecake až k okrajům. Volně zakryjte fólií a dejte do chladničky na nejméně 8 hodin nebo přes noc.

Krok 12: Přejeďte nožem s kulatou čepelí po stěnách formy, abyste uvolnili případné přilepené okraje. Odklopte bok, sjeďte cheesecake ze dna formy na talíř a zespodu vysuňte pergamenový papír.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang