Jako k jaru patří chřest, jako k létu patří jahody, tak k podzimu neodmyslitelně patří dýně a kořenová zelenina. Nejenom, že je pro naše tělo nejvhodnější jíst sezónní a lokální suroviny, ale i jejich cena je v tomhle období více než příznivá.

I když miluju banány, avokáda a takzvané superpotraviny používám v kuchyni opravdu ráda a často, snažím se zařazovat do jídelníčku i hodně těchto sezónních a tuzemských surovin. A mezi mé nejoblíbenější patří na podzim rozhodně dýně. Na blogu už najdete hned několik dýňových receptů, sladkých i slaných.

Mezi moje nejoblíbenější podzimní jídla patří pečená zelenina. Je to rychlé, levné a vždycky tam zužitkuju poslední kousky veškeré zeleniny z lednice. Tentokrát jsem dýni doplnila o červenou řepu a lehce pikantní kombinaci koření a svěží citronovo-medovou zálivku. Kayenský pepř dodá zelenině příjemně pikantní nádech a uzená paprika se postará o naprosto skvělou lehce kouřovou chuť. Cizrna se zase postará o pořádnou dávku bílkovin a vy máte výborný a výživný salát.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 3 menší červené řepy
  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1/2 lžičky kayenského pepře
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • mletý pepř
  • 200 g cizrny – může být cizrna vařená nebo sterilovaná

Zálivka

  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 citronu
  • 1 lžička medu

A jak budeme postupovat?

Postup přípravy

Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme i dýni hokaidoo, kterou na rozdíl od řepy nemusíme loupat. Zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme kayenský pepř, uzenou papriku, tymián, sůl a pepř, a vše společně důkladně promícháme. Zelenina by měla být směsí koření krásně obalená ze všech stran. Takhle připravenou ji nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Občas můžete zeleninu promíchat, aby se propekla rovnoměrně.

Zatímco se peče dýně s řepou, připravíme si zálivku. Není to nic složitějšího než smíchání olivového oleje s citronovou sťávou a troškou medu. Vše metličkou důkladně rozšleháme, aby se všechny ingredience spojily a vznikla hladká zálivka.

Upečenou zeleninu smícháme v míse s cizrnou a citronovou zálivkou. Podávat můžeme ihned ještě teplý, ale chutná skvěle i studený.

Doba přípravy: 50 minut

A protože pečená zeleninu je oblíbená a chutná, tak tady ještě jeden recept na pečenou dýni a cizrnu.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang