polevka-z-bilych-fazoli-se-sunkou

Vydatná polévka se šunkou a fazolemi je ideální pro chladné zimní dny. Bílé fazole, šunka, cibule, celer, mrkev, česnek, tabasco a bylinky dělají z této lahodné šunkové a fazolové polévky klasiku chladného počasí.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodiny 30 minut
  • Celkem: 3 hodiny 40 minut

Ingredience

  • 2 a 1/2 šálku suchých bílých fazolí
  • 500 ml vody
  • 1-1,5 kg šunkové kýty
  • 2 lžičky provensálského koření nebo italského koření
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • 2/3 šálku nakrájené mrkve
  • 2-3 stroužky česneku, mleté
  • Omáčka Tabasco
  • Sůl a pepř
  • Čerstvá petrželová nať

Postup

  1. Naplňte dostatečně velký hrnec vodou a přiveďte k varu. Vypněte oheň, přidejte fazole a namočte je asi na 2 hodiny. Vodu slijte.
  2. Zatímco se fazole namáčejí, vložte šunkovou kýtu do samostatného velkého hrnce a zalijte dvěma litry vody. Přidejte provensálské bylinky nebo italské koření. Zahřívejte na prudkém ohni, dokud se voda nezačne vařit, poté snižte teplotu, částečně přikryjte a udržujte na mírném ohni asi hodinu.
  3. Na malé pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, asi 5 až 6 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
  4. Po hodině vaření přidejte k šunce scezené namočené fazole, uvařenou cibuli a česnek a nakrájený celer a mrkev.
  5. Vařte dalších asi 40 minut odkryté, dokud zelenina nezměkne a maso ze šunky se nebude snadno oddělovat od kosti. Kosti šunky vyjměte z polévky, oddělte od nich maso a vraťte je do polévky. Kosti vyhoďte.
  6. Podle chuti přidejte několik kapek tabasca. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte se špetkou nasekané čerstvé petrželky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang