Recept na glazovanou pečenou šunku

Domácí šunkyHlavní jídlaMarinádyMaso
glazovana-pecena-sunka

Tato snadná a chutná glazovaná pečená šunka je ideální pro speciální večeři, včetně velikonočních nebo vánočních svátků.

Ingredience

Na šunku:

  • Šunka s kostí: 1 (4 až 5 kg) plně uvařená (připravená k jídlu) šunka s kostí

Na sladkou horkou medovo-hořčičnou polevu:

  • 3 lžíce sladké horké medové hořčice nebo hnědé hořčice s medem
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Asi 50 hřebíčků

Na medovou tymiánovou polevu:

  • 3 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička worcestrové omáčky

Postup

  1. Šunku vyjměte z chladničky (stále zabalenou) několik hodin před tím, než ji budete vařit, aby se přiblížila pokojové teplotě.
  2. Předehřejte troubu na 160 °C.
  3. Vložte šunku tučnější stranou nahoru do alobalem vyloženého pekáče.
  4. Ostrým nožem udělejte do tuku kosočtverce. Tuk můžete nařezat až do hloubky místa, kde se tuk stýká s masem. Pokud chcete, můžete nejprve odříznout kůži, která by na šunce ještě mohla být, ale není to nutné.
  5. Vložte hřebíčky (pokud je používáte): můžete ho vložit buď před nanesením polevy, nebo až po ní.
  6. Hřebíčky umístěte do středu kosočtverců, aby vytvořily pěkný vzor kolem horní části a boků šunky.
  7. Pokud používáte sladkou medovo-hořčičnou polevu: V malé misce smíchejte hořčici s hnědým cukrem.
  8. Pokud používáte medovou tymiánovou polevu: Vezměte si na pomoc sladkou hořčici a tymián: Vmíchejte tymián do horkého rozpuštěného másla a nechte několik minut odstát.
  9. V malém hrnci na vysokém ohni nechte zredukovat jablečný ocet z 1/4 šálku na 1 lžíci a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a tymián. Přidejte med, hnědý cukr a worcestrovou omáčku.
  10. Šunku potřete glazurou, kterou používáte, pomocí štětce. Použijte jí jen asi třetinu (zbytek si nechte na pozdější vaření). Snažte se glazuru zapracovat do rýh.
  11. Vložte šunku do trouby.
  12. Pečte 1 až 1,5 hodiny (zkontrolujte po 1 hodině, bude to trvat déle, pokud šunka nebude mít na začátku pokojovou teplotu).
  13. Několikrát ji během vaření polijte glazurou. Pokud šunku zkontrolujete a budete mít pocit, že hrozí, že glazura příliš zhnědne (jako by byla na cestě ke spálení), můžete ji přikrýt kouskem fólie.
  14. Vyjměte pekáč z trouby a potřete šunku po celém povrchu šťávou z pánve. Před podáváním ji přikryjte alobalem a nechte 15 minut odpočívat.
  15. Šunku s kostí nejprve nařízněte kolem kosti. Pak dlouhým ostrým nožem odřízněte kousky kolem kosti.
  16. Dalším způsobem krájení šunky je nejprve udělat plátek na širším konci, abyste získali rovnou ležící plochu. Poté šunku postavte na širší konec a nakrájejte ji na plátky po straně, přičemž postupujte kolem kosti.
  17. Nezapomeňte si kosti ze šunky schovat na polévku!
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang