Recept na přepuštěné máslo ghí

DietníSlané receptyZdraví
Máslo ghí

Toto je recept na výrobu ghí – přepuštěného másla. Je velmi snadné, levnější než kupované, skladovatelné a má vysoký kouřový bod, díky čemuž se výborně hodí na smažení na pánvi nebo opékání při vysoké teplotě, aniž by se připálilo jako normální máslo.

Příprava

  • Příprava: 3 minuty
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 13 minut
  • Počet porcí: 220 ml

Ingredience

  • 250 g nesoleného másla nakrájeného na 2,5 cm kostky (nebo více)

Postup

  1. Použijte malý nebo středně velký hrnec nebo malou pánev se stříbrným dnem, aby bylo lépe vidět, kdy je hmota zlatavá.
  2. Vložte do ní máslo a pak ho nechte rozpustit na středně nízkém ohni.
  3. Nechte vařit 10 minut – asi po 5 minutách začne pěnit, po 7 minutách většina pěny zmizí a ke konci by měla být pěna téměř úplně pryč.
  4. Ghí je hotové, když hmota, která se usazuje na dně pánve, zezlátne.
  5. Sceďte přes cedník vyložený jedním listem papírové utěrky.
  6. Poté jej přelijte do sklenice určené ke skladování.
  7. Uchovávejte ve spíži 3 měsíce (ztuhne do konzistence arašídového másla) nebo v lednici 1 rok (ztuhne jako máslo).
  8. Používejte místo másla nebo tuku na smažení, restování a do omáček.
  9. Teplota kouře ghí/přepuštěného másla je 230 °C, což je výrazně více než u běžných olejů, jako je rostlinný olej nebo olivový olej, takže se z něj nekouří a nepřipaluje.
  10. Při pečení – například koláčů a sušenek – používejte opatrně.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang