Recept na nejlepší rajčatový koláč

Koláče a buchtySlané koláčeSlané recepty
Nejlepší rajčatový koláč

Čerstvá nakrájená rajčata, bazalka a cibule, posypané směsí strouhaného sýra a majonézy, zapečené v koláčové formě.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 15 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 koláčový korpus (domácí nebo koupený v obchodě)
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 až 4 velká rajčata, vodorovně rozříznutá napůl, vymačkaná od přebytečné šťávy (přibližně 3 šálky nakrájených rajčat)
  • 1/2 šálku nakrájené žluté nebo červené cibule (přibližně 1/3 cibule)
  • 1/4 šálku nakrájené bazalky
  • 2 šálky (225 g) strouhaného sýra
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžička pálivé omáčky Frank’s Hot Sauce nebo Tabasco nebo podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Umístěte rošt doprostřed trouby.
  3. Předpečte kůrku: pokud používáte v obchodě zakoupený koláčový korpus, postupujte podle pokynů na obalu, nebo ho předpečte v troubě asi 8 až 10 minut (u mraženého korpusu o něco déle), dokud lehce nezhnědne.
  4. Pokud používáte domácí korpus, vtlačte ho do koláčové formy a nechte ho 30 minut zmrazit.
  5. Vyjměte formu z mrazničky a přitiskněte do ní plát alobalu, aby se při pečení koláčové těsto po stranách nepropadalo.
  6. Koláč naplňte „závažím“, například suchými fazolemi nebo rýží, které pomůže udržet fólii na místě.
  7. Domácí koláč předpečte 15 minut, poté odstraňte alobal, hroty vidličky udělejte na dně koláče několik malých otvorů (kvůli odvětrávání) a pečte dalších 10 minut.
  8. Rajčata posypte solí a dejte je do cedníku nad mísu, aby se nechala okapat, zatímco budete předpékat krustu.
  9. Na dno předpečeného koláčového korpusu rozprostřete nakrájenou cibuli.
  10. Z nakrájených rajčat vymačkejte co nejvíce vlhkosti pomocí papírových utěrek, čisté utěrky nebo škrabky na brambory.
  11. Na cibuli rozprostřete okapaná nakrájená rajčata. Rajčata posypte nakrájenou bazalkou.
  12. Ve středně velké míse smíchejte strouhaný sýr, majonézu, tabasco a čerstvě mletý černý pepř.
  13. Sýrovou směs rozetřete na rajčata.
  14. Vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C, dokud nezhnědne a nevytvoří se bublinky, 25 až 45 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang