Recept na bešamel

OmáčkyZapečené těstoviny
lasagne_besamel

Každý kuchař potřebuje ve svém repertoáru dobrý bešamel – v tomto receptu se dozvíte, jak udělat jíšku a udržet omáčku bez hrudek.

Příprava

  • Příprava: 2 minuty
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 17 minut
  • Počet porcí: 500 ml

Ingredience

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky

Postup

  1. V malém hrnci přiveďte k varu mléko s cibulí, bobkovým listem a hřebíčkem. Vypněte oheň a nechte 20 minut louhovat (tento proces louhování není povinný, ale omáčce dodá lepší chuť).
  2. V jiném hrnci rozpusťte máslo a přidejte hladkou mouku. Průběžně míchejte, dokud se nevytvoří jíška. Pokračujte ve vaření po dobu 2 minut.
  3. Děrovanou lžící vyjměte z mléka cibuli, bobkový list a hřebíček a vyhoďte je. Postupně přidávejte vylouhované mléko do jíšky a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
  4. Za stálého míchání vařte 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti dochuťte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang