ovocny-kolac

Šťavnaté sladké bobulovité ovoce a máslová bohatá drobenková vrstva se spojují v tomto jednoduchém bobulovém koláči. Použijte své oblíbené bobule, a pokud není jejich sezóna, vyměňte čerstvé za mražené. Máslová vrstva je velmi měkká s lahodně křupavou kůrkou. Tento snadný letní dezert je ještě lepší s kopečkem vanilkové zmrzliny a kopečkem šlehačky.

Ingredience

  • cca 800 g míchaných bobulovin
  • 50 g krystalového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Drobenková vrstva

  • 190 g univerzální mouky
  • 65 g krystalového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 85 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 120 ml podmáslí, studené
  • na polevu před pečením: 1 lžíce podmáslí a hrubý cukr

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C 5a vymažte pekáč.
  2. Připravte náplň: V míse opatrně smíchejte bobule, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt, dokud se důkladně nespojí. Náplň rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
  3. Připravte drobenkovou vrstvu: V míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Pomocí nože na těsto nebo dvou vidliček vmíchejte do směsi máslo, dokud nebude připomínat drobenku (drobky velikosti hrášku). Tento krok je díky noži na pečivo velmi snadný a rychlý! Můžete také použít kuchyňský robot. Za pomalého míchání pomalu přilévejte 1/2 šálku podmáslí. Míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
  4. Naberte hrst těsta a jemně ji rozplácněte. Těsto položte po celé ploše na bobulovou náplň. Na to není žádný zvláštní trik – prostě těsto po částech zploštěte a zakryjte jím většinu bobulí.
  5. Povrch drobenkového těsta potřete 1 lžící podmáslí a poté posypte hrubým cukrem. Tyto dvě činnosti nejsou povinné, ale obě pomáhají dosáhnout lesklé, křupavé a zlatohnědé kůrky.
  6. Pečte 45-55 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a drobenková vrstva propečená. (Píchněte do ní párátkem, pokud vyjde čisté – je propečené a koláč je hotový.) Pekáč postavte na drátěnou mřížku a před podáváním nechte 5 minut vychladnout. Podávejte teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
  7. Zbytky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 4 dny.
Recept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang