Rychlá zmrzlinová roláda

Dezerty, zákusky a poháry

Umíte si představit lepší dezert na horký letní den, než zmrzlinu? A co tak zmrzlinová roláda?

Zmrzlinovou  roládu je možné  připravit  na více způsobů. Ovocná, vanilková či čokoládová. Na její přípravu stačí ruční mixér, lžíce a samozřejmě plech na pečení.

Ingredience

  • 3 vejce
  • 3 PL práškového cukru
  • 1,5 PL hladké mouky
  • 1,5 PL polohrubé  mouky
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • 0,5 dcl vody
  • 0,5 dcl oleje neutrální chuti
  • 500 ml oblíbené zmrzliny, například vanilkové
  • 100 g kvalitní  hořké čokolády na ozdobení

Postup

  • Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s práškovým cukrem do pěny.
  • Obě mouky smícháme, promícháme s kypřícím práškem a po lžičkách přidáváme za stálého míchání do vaječné směsi.
  • Nakonec dolejeme vodu a olej a všechno pořádně mixérem promícháme.
  • Na menší nízký plech si dáme papír na pečení. Pomocí gumové vařečky nebo cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřeme směs na papír. Povrch těsta co nejvíce uhladíme a dbáme na to, aby bylo těsto i v rozích rovnoměrně rozvrstveno.
  • Pečeme krátce, asi 10 minut při 200 stupních C. Je důležité těsto nevysušit, jinak ho nebude možné srolovat. Doporučujeme péct nejdříve jen 8 minut, zkontrolovat a v případě potřeby dopéct.
  • Upečené těsto pomocí papíru na pečení srolujeme a srolované necháme úplně vychladnout.
  • Po vychladnutí opět rozprostřeme a naplníme zmrzlinou, popřípadě posypeme čerstvým ovocem nakrájeným na kousky. Znovu srolujeme a dáme aspoň na půl hodiny do mrazničky.
  • Těsně před podáváním můžeme polít rozehřátou čokoládou, která na zmrazené roládě bude velmi rychle tuhnout.

TIP: Zmrzlinová roláda může být vylepšená čerstvým ovocem.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang