Rychlý jablečný džem se zázvorem a máslovým croissantem

Snídaně

Při přípravě rychlého jablečného džemu získáte jako bonus byt krásně provoněný skořicí a zázvorem.

Na jednu menší sklenici budete potřebovat:

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 2–3 kyselejší jablka
  • ½ citrónu v biokvalitě
  • cca 2 cm kořene zázvoru
  • 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 1 svitek cejlonské skořice
  • 1 lžíci rumu
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžíci sušených brusinek
  • máslové croissanty k podávání

Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pořádně omyjte biocitrón, oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na tenké nudličky. Zázvor také oloupejte a nastrouhejte. Sušené brusinky zakápněte lžící rumu a nechte bobtnat.

Kostičky jablek podlijte trochou vody – bude stačit cca ½ dcl, přidejte šťávu z ½ citrónu, strouhaný zázvor, hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Přisypte cukr, nechte ho rozpustit a ztlumte var.

Za občasného míchání vařte cca 20–30 minut, až se vyvaří většina tekutiny a jablka se začnou rozpadat na kaši. Máte-li rádi spíše hladší džem, vylovte koření a rozmixujte ponorným mixérem.

Nakonec přimíchejte sušené brusinky i s rumem a naplňte do čisté sklenice. V lednici vydrží asi týden. Rychlý jablečný džem se hodí k palačinkám i do bílého jogurtu.

Když jím naplníte taštičky z listového těsta, budete za hvězdu. Nebo si ho vychutnejte s máslovým croissantem k snídani.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang