Rychlý oběd – kuřecí pilaf

Kuřecí maso

Pilaf je výborný nápad na rychlý oběd. Lze jej přirovnat k rizotu, rýže by však měla zůstat sypká. Pilaf je jídlo východní kuchyně. Původ slova se spojuje s Indií a Persií, odkud se rozšířil po celé Asii.

Pilaf je jídlo z rýže uvařené osobitým způsobem. Dá se připravit zeleninový, hřibový, ovocný, s rybou nebo masem. Použít lze i ječné kroupy místo rýže. Navzdory jednoduchosti ingrediencí je výsledek neuvěřitelně chutný.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 500 g rýže Basmati
  • 500 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 2 hlavičky česneku – rozdělit na stroužky, neoloupat
  • rozinky – cca malá hrst
  • pepř a kari koření
  • olivový olej

Postup

  • Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na kostičky a mrkev na tenké proužky, kolečka, případně nahrubo nastrouháme.
  • V hlubší pánvi, nebo hrnci opečeme najemno nakrájenou cibulku.
  • Přidáme osolené a pepřem okořeněné kuřecí prsa, opečeme a podusíme, podle velikosti kousků.
  • Na maso uložíme mrkev, přidáme sušené rozinky a podusíme 10 minut. Pak promícháme.
  • Opláchneme rýži, přidáme do ní kari koření, sůl a rovnoměrně ji rozložíme na vrstvu masa a mrkve s rozinkami. Do rýže „schováme“ stroužky neloupaných česneku, které jí dodají jemnou chuť a aroma a zalijeme horkou vodou, cca 1 cm nad rýži. Vrstva nevařené rýže by měla mít cca 3 cm.
  • Při servírování posypeme petrželkou.

Kategorie:

Kuřecí maso

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang