Jednoduchý recept na rýži basmati

PřílohyRýže
ryze-basmati

Uvařte si rýži Basmati. Je to druh dlouhozrnné rýže s jemnou oříškovou vůní.

Ingredience

  • 225 g rýže basmati
  • 415 ml vody
  • Velká špetka soli

Postup

  1. Vložte rýži do velké mísy a zalijte ji čerstvou vodou pokojové teploty. Rukou promněte vodu a rýži.
  2. Voda se zakalí: to je všechen škrob, který se snažíme odstranit, abychom měli jednotlivá zrnka rýže, a ne lepkavý druh, který je oblíbený v čínské a japonské kuchyni. Jakmile budete rýží asi minutu kroužit rukou, vylijte vodu a dávejte pozor, abyste neztratili rýži.
  3. Tento postup mytí opakujte, dokud voda nepoteče. Obvykle to trvá tři až čtyři výměny vody.
  4. Naplňte misku ještě jednou a nechte rýži 30 minut namočenou.
  5. Po uplynutí 30 minut rýži slijte. Středně velký hrnec naplňte 415 ml vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  6. Přidejte rýži, zamíchejte a počkejte, až se voda opět začne vařit. Jakmile se tak stane, ztlumte oheň na nejnižší možnou míru a poté přikryjte. Vařte 15 minut.
  7. Po uplynutí 15 minut snižte teplotu. Rýži nechte 5 minut odstát. Vidličkou ji načechrejte; měli byste vidět, že každé zrnko rýže trochu povyrostlo a oddělilo se od svých sourozenců.

Kategorie:

Přílohy | Rýže
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang