Recept na thajskou smaženou rýži

OmáčkyPřílohyRýžeZeleninová jídla
thajska-smazena-ryze

Zkuste recept na thajskou smaženou rýži – přesně takovou, jakou dostanete v Thajsku a v thajských restauracích. Připravte si ji s krevetami, kuřecím masem nebo jakoukoliv jinou bílkovinou.

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje (nebo řepkového či arašídového oleje)
  • 2 velké stroužky česneku, velmi jemně nasekané
  • půlka cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na 1,5 cm proužky
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • 3 šálky vařené jasmínové rýže, studené
  • jedna varianta omáčky (možnosti viz níže)

Varianta omáčky 1:

  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 lžíce ústřicové omáčky

Varianta omáčky 2:

  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1,5 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžička cukru (libovolného druhu)

Varianta omáčky 3:

  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 lžíce thajského koření (Gold Mountain)

K podávání (nepovinné):

  • rajčatové klínky
  • plátky okurky
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Rozehřejte olej ve velké pánvi.
  2. Přidejte česnek a cibuli a za stálého míchání smažte 30 sekund.
  3. Přidejte krevety a bílou část zelené cibulky a smažte 1 minutu.
  4. Vše odsuňte stranou a na druhou stranu nalijte vejce. Rychle ho zamíchejte.
  5. Přidejte rýži a omáčku dle výběru.
  6. Smažte 2 minuty a v polovině přidejte zelenou část cibulky, dokud se celá rýže neobalí omáčkou.
  7. Ihned podávejte ozdobené čerstvým koriandrem s rajčaty a okurkami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang