Recept na skotský vývar

PolévkyZeleninové polévky
Vývar

Vydatnou polévku ze skotského vývaru si můžete dát jako zdravý oběd nebo večeři. Je plná zeleniny a obilovin a podávejte ji s kouskem křupavého chleba.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 25 minut
  • Celkem: 1 hodina 45 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 250 g směsi na vývar (nebo směsi 75 g ječmene, 75 g žlutého děleného hrachu, 50 g červené dělené čočky a 50 g zeleného děleného hrachu nebo hrachu marrowfat)
  • 1 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 pórek, omytý a nakrájený na plátky
  • 1 středně velký tuřín, oloupaný a nadrobno nakrájený
  • 3 mrkve nakrájené nadrobno
  • 3 řapíkatý celer, ořezaný a nadrobno nakrájený
  • 3 litry jehněčího vývaru
  • 200 g kapusty nakrájené na kousky

Postup

  1. Polévkovou směs propláchněte a přikrytou na chladném místě namočte na 8 hodin nebo přes noc do studené vody.
  2. Scedíme a dobře propláchneme.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte olej a 10 minut na něm přikryté pokličkou smažte cibuli, pórek, tuřín, mrkev a celer, dokud nezměknou, ale nezezlátnou.
  4. Přidejte velkou špetku soli a pořádně opepřete.
  5. Nalijte vývar do pánve a přiveďte k varu.
  6. Přidejte scezenou polévkovou směs a mírně vařte 1 hodinu částečně přikryté, dokud ječmen a hrách nezměknou.
  7. V případě potřeby znovu dochuťte.
  8. Vmíchejte kapustu a vařte 10-15 minut, dokud nezměkne, a pak ji naberte do misek a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang