Recept na snadný irský chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
chleb

Starý dobrý chléb, na který stačí jen základní ingredience. Máslo dodává tomuto křupavému bochníku výjimečnou chuť.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Pečení: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut

Ingredience

  • 4 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku změklého margarínu
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 vejce
  • ¼ šálku rozpuštěného másla
  • ¼ šálku podmáslí

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů °C. Lehce vymažte velký plech.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a margarín. Vmíchejte 1 šálek podmáslí a vejce. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a lehce prohněťte. Těsto vytvarujte do kulatého tvaru a položte na připravený plech.
  3. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo s 1/4 šálku podmáslí a touto směsí potřete bochník. Ostrým nožem vyřízněte do horní části bochníku písmeno „X“.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud párátko zapíchnuté do středu bochníku nevyjde čisté, 45 až 50 minut. Po 30 minutách zkontrolujte, zda je bochník propečený.
  5. Během pečení můžete bochník ještě potírat máslovou směsí.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang