Recept na šťavnaté pečené vepřové kotlety

MasoVepřové maso
Veprova licka na rozmarynu

Po rychlém opečení a následném 10minutovém pečení v troubě o teplotě 200 °C jsou kotlety spolehlivě šťavnaté a chutné.

Odborná rada

Při pečení vepřových kotlet v troubě dbejte na to, abyste je nepropekli. Deset minut při teplotě 200 °C po rychlém opečení z obou stran by mělo být pro standardní, 2,5 cm silnou kotletu ideální.

Při přepečení mohou být kotlety suché a tvrdé. Níže popsaný dvoufázový postup, kdy se nejprve opečou a poté se 10 minut dopékají v troubě, se osvědčil, aby byly 2,5 cm silné kotlety pěkné a šťavnaté.

Pokud jsou kotlety tenké, přibližně centimetrové, není třeba je dopékat v troubě. Stačí je rychle opéct z obou stran. Jen se pomocí teploměru ujistěte, že jsou propečené.

Varianty

Nejlepší způsob, jak tento recept obměnit, je experimentovat s různými druhy koření. Uzená paprika je dobrou náhradou sladké papriky. Můžete také vyzkoušet špetku sušeného tymiánu.

Další variantou je použití jiného tuku na přípravu kotlet. Místo oleje použijte ghí.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ½ lžíce papriky nebo uzené papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 4 vepřové kotlety
  • olej

Postup

  1. Pokud jsou kotlety silné asi 2,5 cm, předehřejte troubu na 200 °C.
  2. V malé misce smíchejte kuchyňskou sůl, černý pepř, papriku a česnekový prášek.
  3. Směsí potřete vepřové kotlety z obou stran.
  4. Kotlety opečte.
  5. Rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem na vysokou teplotu asi na 3 minuty.
  6. Postříkejte ji olejem.
  7. Přidejte vepřové kotlety.
  8. Kotlety opékejte 2 minuty z každé strany, aniž byste s nimi hýbali, dokud nebudou dobře propečené, místy dokonce spálené.
  9. Pokud jsou vaše kotlety silné 1 cm, měly by být hotové.
  10. Přeneste je na talíř, volně je přikryjte fólií a před podáváním je nechte 3 minuty odpočívat.
  11. Pokud jsou vaše kotlety silné 2,5 cm, vložte je do trouby a pečte je 8 až 10 minut v závislosti na vaší troubě a tloušťce kotlet.
  12. Kotlety přendejte na talíř, přikryjte je fólií a před podáváním je nechte 5 minut odpočívat.

Kategorie:

Maso | Vepřové maso
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang