Tento klasický recept na sýrové fondue je vždy hitem a snadno se připravuje. Roztavte sýry Jalsberg, Emmenthaler a Gruyere s vínem a přidejte několik koření pro jemný nádech. Nezapomeňte na chléb a zeleninu k namáčení.

Ingredience

Na fondue:

  • 230 g sýra švýcarského typu, jako je Jarlsberg nebo Emmenthaler, rozdrcený
  • 230 g strouhaného sýra Gruyere
  • 2 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu (pokud vaříte bezlepkově, použijte kukuřičný škrob)
  • 1 stroužek česneku, rozpůlený napříč
  • 1 šálek suchého bílého vína (například Sauvignon Blanc)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kirsch (třešňové brandy)
  • 1/2 lžičky suché hořčice
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Pro podávání:

  • šunka nakrájená na kostičky (pro vegetariánskou variantu vynechat)
  • blanšírovaná brokolice
  • blanšírovaná mrkev
  • květák, blanšírovaný
  • cherry rajčata
  • zelená paprika, nakrájená na kousky
  • jablka, oloupaná a nakrájená
  • hrušky, oloupané a nakrájené

Postup

  1. Vložte strouhaný sýr a kukuřičný škrob do plastového sáčku se zipem.
  2. Uzavřete a protřepejte, aby se sýr obalil moukou nebo kukuřičným škrobem.
  3. Odstavte.
  4. Potřete vnitřek čtyřlitrového hrnce nakrájeným česnekem a poté jej vyhoďte.
  5. Do hrnce přidejte víno a citronovou šťávu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  6. Sýr pomalu po částech vmíchejte do vína.
  7. Neustále míchejte cik-cak, aby se sýr nesrazil a nezakulatil.
  8. Vařte, dokud není sýr roztavený a krémový.
  9. Nenechávejte ho vařit.
  10. Jakmile je směs hladká, vmíchejte kirsch, hořčici a muškátový oříšek.
  11. Sýr přendejte do hrnce na fondue a postavte na mírný plamen, aby se udržel v teple.
  12. Máte-li hrnec s tenkým dnem, postačí vám pravděpodobně zapálená svíčka. Pokud má hrnec silné dno, můžete použít malou hořlavinu Sterno.
  13. Kolem hrnce rozmístěte potraviny na namáčení
  14. K jídlu použijte vidličky na fondue nebo malé vidličky.
  15. Namočte je, aby se obalily sýrem, a snězte je.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang