syrove-prkenko

Naučte se vyrobit krásné sýrové prkénko pomocí této jednoduché techniky. Doporučuje se 3 až 5 druhů sýrů v závislosti na velikosti skupiny.

Ingredience

  • Měkké sýry: Kozí sýr, Brie nebo Camembert
  • Polotvrdé sýry: Čedar, gouda nebo havarti.
  • Tvrdé sýry: Parmezán, Manchego nebo Pecorino
  • Modrý sýr: sýr: Gorgonzola, Roquefort nebo Stilton
  • Ořechy: Mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy nebo pistácie
  • Čerstvé nebo sušené ovoce
  • Med nebo džem
  • Olivy, tapenáda nebo papričky pepperoncini
  • Krekry nebo pečivo

Postup

  1. Sýr položte na prkénko. Aby měl sýr co nejlepší chuť, nechte ho před podáváním asi 30 minut zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Vidličkou vytvořte velké kousky modrého sýra a parmazánu. Nakrájejte polotvrdý sýr, například čedar, na plátky a položte je po části prkénka. Měkké kulaté sýry na klínky (je zcela v pořádku ponechat části sýra vcelku).
  3. Na prkénko položte malé misky s tapenádou, olivami, medem nebo džemem. Velká prázdná místa vyplňte nakrájeným ovocem a na prkénko rozmístěte krekry a ořechy ve skupinkách.
  4. Do misek umístěte malé lžičky nebo servírovací náčiní a k příslušným sýrům umístěte nože na sýr. Prohlédněte si tabuli a případná prázdná místa vyplňte dalšími ořechy nebo ovocem.
  5. Měkké sýry můžete pokapat medem. Nyní můžete servírovat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang