Recept na těstoviny s parmezánovou omáčkou z máslové dýně

Hlavní jídlaOmáčkySmetanová omáčkaTěstovinyZeleninové omáčky
recept-na-testoviny-s-parmazanovou-omackou-z-maslove-dyne-1708919

S touto domácí omáčkou z máslové dýně připravenou z šalotky, smetany a parmezánu povýšíte jednoduché špagety na vyšší úroveň.

Tato omáčka z máslových ořechů se hodí k jakýmkoli těstovinám, ale špagety se k ní hodí obzvlášť dobře.
Dávejte pozor při krájení dýně, zimní dýně jsou tvrdé.

Nejlepší způsob, jak to udělat bezpečně, je odkrojit kousek z obou konců, abyste mohli dýni postavit do svislé polohy, aniž by se kutálela. Pak ji rozřízněte uprostřed.

Pokud máte mikrovlnnou troubu, pomůže vám také, když celou dýni před krájením na minutu ohřejete v mikrovlnné troubě. Tím se vnější strana dýně lehce změkčí, což usnadní její krájení.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 60 minut
  • Celkem: 90 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 máslová dýně
  • 420 g těstovin
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1/8 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce nasekané petrželky na ozdobu
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • voda podle potřeby na zředění omáčky, asi 1 šálek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozkrojte máslovou dýni podélně na polovinu, vydlabejte vnitřnosti a semena a vyhoďte je (nebo semena zachovejte a opečte je).
  2. Do zapékací misky nalijte 1/4 hrnku vody a vložte do ní půlky máslové dýně řeznou stranou dolů.
  3. Pečte 40 minut nebo dokud do dýně snadno nepíchnete vidličkou.
  4. Nechte 10 minut vychladnout.
  5. Vydlabejte dužinu ze slupek a vložte ji do mixéru.
  6. Slupky vyhoďte.
  7. Na malé pánvi na středním plameni na olivovém oleji smažte šalotky, dokud nezačnou hnědnout, asi 2-3 minuty.
  8. Do mixéru přidejte šalotku.
  9. Přidejte 1 šálek vody, parmazán, 1 lžičku soli a 1/8 lžičky muškátového oříšku a rozmixujte dohladka.
  10. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
  11. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji ještě trochou vody.
  12. Omáčku nalijte do malého hrnce na mírném ohni.
  13. Vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte ji.
  14. Omáčku nenechte vařit.
  15. Naplňte hrnec vodou a osolte (1 lžíce soli na každé 2 litry vody).
  16. Postavte na oheň a přiveďte k prudkému varu.
  17. Přidejte těstoviny a nepřikryté je vařte, dokud nejsou al dente.
  18. Když jsou těstoviny hotové, slijte je a dejte do mísy.
  19. Smíchejte je s trochou omáčky a podávejte.
  20. Hned při podávání na stůl přidejte ještě trochu omáčky a petrželku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang