Příprava tohoto lahodného vláčného koláče vám zabere jen něco málo přes hodinu, poté jej nechte chladit přes noc v lednici a druhý den si vychutnejte s oblíbenou kávou.

Ingredience

  • Rostlinný olej
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla pokojové teploty, nesoleného
  • 225 g cukru
  • 5 celých vajec
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na prolití:

  • 350 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 415 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 ml smetany na vaření

Na polevu:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 225 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech o rozměrech 30 x 20 cm lehce vymažte olejem a vysypte moukou a dejte stranou.
  2. Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
  3. Do mísy mixéru vložte máslo. Šlehejte při střední rychlosti, dokud nebude nadýchané, přibližně 1 minutu. Snižte rychlost na nízkou a při stále běžícím mixéru postupně přidávejte cukr po dobu 1 minuty.
  4. V případě potřeby přestaňte seškrabovat stěny mísy. Přidejte po jednom vejci a důkladně promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  5. Do těsta přidejte moučnou směs ve 3 dávkách a míchejte jen do spojení. Přeneste těsto do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Bude se zdát, že je těsta velmi málo. Pečte na prostřední příčce trouby 20 až 25 minut nebo dokud koláč lehce nezezlátne.
  6. Vyjměte koláčovou formu na chladicí mřížku a nechte ji 30 minut vychladnout. Špejlí nebo vidličkou propíchejte vrchní část dortu po celé jeho ploše. Nechte dort zcela vychladnout a poté připravte polevu.
  7. Připravte si mléčnou směs na prolití. Vyšlehejte spolu obě kondenzovaná mléka a smetanu na vaření. Jakmile se spojí, přelijte směsí dort a dejte přes noc do chladničky.
  8. Připravte si polevu. Vložte smetanu ke šlehání, cukr a vanilku do mísy mixéru a šlehejte na nízkém stupni, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  9. Změňte rychlost na střední a šlehejte do zhoustnutí. Polevu rozetřete na dort a nechte ji vychladit v chladničce, dokud nebude připravena k podávání.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang