jahodov25c325bd2bkol25c325a125c4258d-3447902

Dlouho jsme se „neviděli“, co říkáte? A stejně tak dlouho jsem nestála u trouby… Už se mi po ní i po vás vážně stýskalo. Ale konečně se naskytla příležitost a já po ní skočila téměř s rozběhem. Pochopitelně jen obrazně, protože nejsem ani běhací, ani skákací typ. Spíš jsem se k ní nenápadně připlížila (možná dokonce připloužila) ze zálohy a chytila ji za pačesy.

Zkrátka a dobře, muž mi donesl dvě vaničky krásných, voňavých a sladkých jahod. A přestože jsem zodpovědně jedla jahody i několikrát denně, stále jich neubývalo (asi kouzelná krabička – zeptám se, kde na nich byl) a ubíhající čas se na nich začal pomalu ale jistě podepisovat. A byla by věčná škoda, kdybych je nechala úplně uchřadnout, že jo? 

A co s víc než půlkilem červeňoučkých jahod, když je potřebujete rychle spotřebovat? Upečte koláč! Jednoduchý, bleskově hotový a nadýchaný jako peřinka. Samozřejmě můžete i upéct charlottu, dort, variaci na Victoria sponge cake, křehký koláč nebo lívance či uvařit knedlíky. Ale pokud nemáte času nazbyt, pak je tenhle koláč jasnou volbou. A ta vůně, až ho vytáhnete z trouby?! Neuvěříte.

Za sebe vám určitě můžu doporučit, abyste koláč ozdobili krémem/polevou ze šlehačky, zakysané smetany a trochy moučkového cukru a navrch přihodili pořádnou porci čerstvých jahod. Slast! Skvělý by ale byl třeba i domácí pribináček. Zkrátka ověřená kombinace – jahody a smetánka, nic lepšího nenajdete!

Nejjednodušší jahodový koláč

Ingredience (na koláč o průměru 24 cm):

Koláč:

  • 120 g změklého másla
  • 100-120 g krupicového cukru (podle vaší chuti a především podle sladkosti jahod) + 1 lžíce na posypání koláče 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • 2 vejce velikosti L
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka kardamomu (nemusí být)
  • 150 g zakysané smetany (15-30% tuku) – lze nahradit bílým jogurtem
  • 500 g jahod, očištěných a odstopkovaných, menší přepůlené, větší nakrájené na plátky
  • máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy

Na ozdobení:

  • smetana ke šlehání (33-40% tuku)
  • zakysaná smetana (15-30% tuku)
  • moučkový cukr
  • jahody

Postup

Troubu vyhřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. 

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, solí a kardamomem a tuto směs poté střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do základu.

Vždy počkejte než je předchozí dávka dobře vmíchaná a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta jahody. Těsto vlijte do formy, urovnejte a pokud chcete, posypte povrch koláče krupicovým cukrem (skvělý by byl perlový). Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout.

Podávejte s vyšlehanou šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou a čerstvými jahodami. Poměr šlehačky a zakysané smetany nechám na vaší chuti – já tentokrát zvolila 1:1, ale můžete použít i samotnou šlehačku, samotnou zakysanou smetanu nebo výše zmíněný domácí/kupovaný pribináček. Stejně tak je jen a pouze na vás, zda koláč před podáváním zaprášíte moučkovým cukrem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang