Dnešní recept možná nebude moc objevný. Na rovinu, je vlastně až směšně jednoduchý. Ale to občas není na škodu. Řeknu pravdu pravdoucí. Poslední týden jsem strávila doma a kvůli tomu všeobklopujícímu vedru k nepřežití jsem nebyla schopná (no vlastně ani ochotná) vykonat jediný pohyb navíc. Svou roli pacienta jsem vzala dost zodpovědně a veškerý čas jsem rozložila mezi práci a spánek.
A moje celotýdenní strava se skládala výhradně z jogurtů (potažmo skyrů) s granolou a čerstvým ovocem a baget s rajčaty, mozzarellou, česnekem a bazalkou. Jo, nejsem na tu jednotvárnost hrdá, ale zároveň si nestěžuju, protože obojí je fakt děsně dobrý.
Měla jsem jeden den taky ty boží borůvkové knedlíky (požehnán buď mrazák) a jednou mi muž donesl boží asijský závitky, takže zas taková nenápaditá ostuda nejsem. Tu domácí granolu jsem některé dny bezostyšně snídala i večeřela, protože je na ní něco prudce návykového (a drogy jsem do ní fakt nezapekla, přísahám). A navíc, díky tomu, jak je její příprava jednoduchá a výsledek skvělý, brzy pochopíte, že cesta zpět ke kupovaným krabicím bude víc než trnitá.
Vlastně nejspíš nemožná. Zatím jsem teda něměla chuť a sílu to zkoušet. A ano, chodím jí ujídat samotnou rovnou ze sklenice, když to chcete vědět. A do záznamu uveďte, ze nejradši mám kousky s těmi dozlatova opraženými mandlemi. A příště se děsně odvážu a udělám místo vanilkové rovnou vanilkovou chai granolu s pistáciemi! Tomu se říká plán.
Vanilková granola
Ingredience:
- 200 g směsi vloček a semínek (kombinujte podle chuti: ovesné, pšeničné, žitné, pohankové vločky + chia, lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová semínka)
- 50 g mandlí
- 50 g lískových ořechů
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje (já dávám olivový)
- 1/2 lžíce vanilkové pasty
- puffovaná quinoa
- sušené ovoce
Postup
Troubu předehřejte na 185°C, plech s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. V hrnečku nebo menší misce smíchejte med, olej a vanilkovou pastu. Ve velké míse promíchejte vločky, semínka a ořechy, přilijte medovou směs a dobře promíchejte. Vzniklou lepivou směs rozprostřete na plech a pečte zhruba 25 minut. Nezapomeňte granolu několikrát promíchat (prostě jí párkrát prohrábněte špachtlí).
Hotovou granolu nechte vychladnout a vmíchejte do ní puffovanou quinou a sušené ovoce (třeba brusinky slazené jablečnou šťávou, nesířené meruňky nebo moruše).
Redakce Receptik.cz