Vánočka

Pečivo

Vánočka je nedílnou součástí Vánoc. Pro mnohé by to bez vánočky o Vánocích nešlo.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup:

  • Droždí můžete nechat vykynout ve vlažném mléku s cukrem, jak jste zvyklí. Je možné do kvásku přidat trochu cukru a soli, aby se proces urychlil.
  • Postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne.
  • Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou.
  • Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné.
  • Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.

Pletení vánočky

Vánočka se dá uplést různě, nejčastěji se dělá ze šesti pramenů nebo „třípatrová“ z devíti pramenů.

Vánočka z devíti pramenů:

  • Těsto si rozdělíme na devět stejných dílů a z těch uválíme stejně dlouhé prameny.
  • Ze čtyř upleteme cop, dáme ho na plech a uprostřed dlaní promáčkneme žlábek.
  • Ten potřeme vajíčkem a položíme do něj další cop, tentokrát ze tří pramenů.
  • Opět promáčkneme žlábek a potřeme vajíčkem.
  • Nahoru položíme zamotánek z posledních dvou pramenů, na koncích zamáčkneme (ideálně jakoby pod vánočku) – každé z vrchních pater má být trošku delší než délka vánočky, aby pokrylo předchozí patro i na koncích vánočky.
  • Necháme ještě asi půl hodinky jen tak na plechu kynout.
  • Celou vánočku pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
  • Na koncích a na středu kolmo propíchneme vánočku špejlí, aby udržela tvar.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 30 až 45 minut, podle tloušťky vánočky.

A pak už jen zbývá lehce pocukrovat a sníst.

Dalším tipem pro vánoční pečení může být recept na vánočku ze špaldové mouky a žitného kvásku.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang