pernicky-2052026

Perníčky jsou skvělé vánoční cukroví hlavně v tom, jak dlouho vydrží. Je možné je začít dělat už v září a v prosinci je jen dozdobit. Zároveň ale potřebují aspoň dva týdny odležet.

Perníčky

Suroviny:

  • 250 g medu
  • 200 g cukru
  • 800 g hladké mouky
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 125 ml vlažné vody
  • citronová kůra
  • půl lžičky hřebíčku
  • prášek do perníku

Postup:

  • Cukr rozpusíme v medu v horké vodní lázni.
  • Se vším ostatním pak smícháme na válu a dobře propracované těsto dáme do ledničky přes noc uležet. Klidně ho můžete nechat uležet i dva dny, ono se aspoň dobře provoní.
  • Z těsta vyválíme placku, tak půl centimetru vysokou a z ní pak vykrajujeme perníčky.
  • Pečeme v troubě na 170 °C horkovzduch, zhruba 10 minut.
  • Po upečení perníčky tence potřeme rozšlehaným vejcem.

Pak už jen necháváme rozležet, aby perníčky změkly.

Poleva

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 120 – 140 g moučkového cukru

Postup:

  • Z bílků a moučkového cukru umícháme polevu.
  • Správná poleva je bílá, hustá (při zdobení zůstává na místě, neroztéká se do stran).
  • Pokud chcete perníčky zdobit barevně, můžete přidat lžičku kakaa (a ubrat trochu cukru) nebo špetku nějakého potravinářského barviva.
  • Polevu pak dáme do papírového kornoutku (nebo zdobícího sáčku), dole prostřihneme maličkou dírku a kreslíme na perníčky.
  • Když se to náhodou nepovede, jde to navlhčeným ubrouskem setřít.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang