Výlety za dobrodružstvím: Zapečená kaiserka s vajíčkem

Domácí šunkyHousky a rohlikyPečivoSlané pečivoSlané receptySnídaněSýry

V létě na výletech ve stáncích pod každým kopcem, hradem, na každé plovárně či ve většině kempů si můžete vybrat mezi hotdogem, mastnou klobásou a mastnými hranolky. Někdy mají také mastný langoš. Při snaze žít trochu zdravěji je tak potřeba na cesty připravit svačiny.

Přinášíme vám několik tipů, jak si připravit rychlou a zároveň vydatnou svačinu, kterou ale můžete použít jako večeři, když toho v lednici moc nezbývá. Cereální kaiserky můžete koupit již hotové, ale s naším receptem na domácí kaiserky už ty kupované možná nebudete chtít jíst.

Zapečená kaiserka s vajíčkem – recept

Kaiserka cereální „KLASIK“ je vícezrnné pečivo obohacené o len, slunečnici, otruby a praženou ječnou sladovou mouku. S typickou ražbou na povrchu. Posypaná směsí lnu a sezamu.

Ingredience na zapečenou kaiserku s vajíčkem

  • 2 kaiserky
  • 2 vajíčka
  • 80 g jemně strouhané goudy
  • 80 g šunky nejvyšší jakosti
  • sůl a pepř

Postup na zapečenou kaiserku s vajíčkem

  1. Nejprve do mísy rozklepněte vajíčka, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou goudu a nadrobno nakrájenou šunku.
  2. Kaiserce seřízněte vršek a spodek opatrně tak, abyste ho neprotrhli, částečně vydlabejte.
  3. Poté do vzniklých lodiček dejte vaječno-sýrovou směs a zapékejte v troubě při 180 °C asi 10–15 minut, až se vajíčka zpevní.
  4. Do trouby se vloží také odříznuté „čepičky“, ty je však zhruba po 5–6 minutách třeba vyndat, aby se nepřipekly.

Cereální kaiserka

Kaiserka cereální je pečivo z bílé pšeničné mouky, vody a pekařské směsi (obsahuje zpravidla vlákninu, sušené brambory, kukuřičnou krupici). Dále pak obsahuje rostlinný olej, droždí a sůl.

Přidávají se i přídatné látky (různé stabilizátory a emulgátory, zahušťující látky, cukr). Na posyp se používají různá zrnka a semena (sezamová, lněná, slunečnicová, maková), pšeničná trhanka či žitný šrot.

Bílé pečivo se má obecně konzumovat s mírou. Kromě toho, že obsahuje méně výživných látek, tak nás i méně zasytí a za chvíli budeme opět pociťovat hlad. Celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny a zasytí nás na delší dobu.

Vhodnost konzumace bílého/celozrnného pečiva u dětí závisí na jejich věku. Malé děti by měly konzumovat převážně bílé pečivo, poněvadž to celozrnné jim může způsobovat trávící obtíže. Pokud máte pečivo rádi, zkuste si upéct doma své vlastní bez přídatných látek, emulgátorů a stabilizátorů.

Kaiserky jsou oblíbený druh pečiva, který si můžete upéct i doma.

Recept na domácí kaiserky

Není nad domácí dozlatova upečené pečivo. Pro lepší nutriční hodnoty přidejte do těsta semínka podle chuti, skvěle funguje například len, sezam nebo třeba konopná a dýňová semínka.

Ingredience na domácí kaiserky

  • 300 ml mléka
  • 25 g povoleného másla nebo 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Na dokončení

  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • sezam, mák

Postup

  1. Pokud děláte těsto na kaiserky v domácí pekárně, vložte do pekárny ingredience v uvedeném pořadí a zapněte na program těsto.
  2. Pokud pekárnu nepoužíváte, nejprve si vezměte menší misku nebo hrnek. Rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte malým množstvím z uvedeného mléka.
  3. Mléko lehce ohřejte, aby bylo vlahé. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
  4. Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, máslo nebo olej a zbytek mléka. Když vzejde kvásek, přidejte ho do mísy a vypracujte hladké těsto. Nechte pod utěrkou vykynout. Bude to trvat asi třičtvrtě hodiny.
  5. Nyní už je postup stejný. Těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 10 dílů. Z každého dílku udělejte bochánek a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 35 minut kynout.
  6. Troubu předehřejte na 180-190 °C. Vejce rozšlehejte s mlékem.
  7. Když vám bochánky vyběhnou, vezměte razidlo na kaiserky a obtiskněte do bochánku (až dolů). Kaiserky pomašlujte vajíčkem s mlékem a posypte sezamem nebo mákem.
  8. Pečte 20 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout. 

Zapečené housky se šunkou a vajíčkem – recept

Pečivo zapečené sýrem a naplněné oblíbenou náplní je klasická rychlá večeře, ale může posloužit i jako svačina na cesty, když máte chuť na něco vydatnějšího.

Ingredience na zapečené housky se šunkou a vajíčkem

  • 300 g eidamu
  • 200 g šunky
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř
  • 8 starších housek nebo jakéhokoliv jiného pečiva

Postup na zapečené housky se šunkou a vajíčkem

  1. Sýr nastrouháme najemno, šunku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme v míse společně s vejci a ochutíme solí a pepřem.
  2. Troubu rozpálíme na 220 °C (ideálně na funkci gril). Vzniklou směs namažeme na rozpůlené pečivo a necháme zapéct do zezlátnutí.
  3. Podáváme zastříknuté kečupem, posypané bylinkami a doplníme jakoukoliv zeleninou.
Kaiserku naplňte oblíbeným sýrem a šunkou, dejte zapéct a rychlá svačinka je na světě.

Zapečené housky – recept

Tyto zapečené housky se hodí jako rychlá večeře, když toho v lednici moc nemáte. Místo klobásy můžete použít i šunku, salám, nebo slaninu.

Ingredience na zapečené housky

  • houska
  • 20 g kvalitní uzené pikantní klobásy
  • 20 g tvrdého sýra
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • koření podle chuti
  • olej nebo máslo

Postup na zapečené housky

  1. Z housky odkrojíme vršek a vydlabeme střídku, kterou natrháme na menší kousky. Ty smícháme se zakysanou smetanou.
  2. Klobásu a sýr nakrájíme nadrobno, smícháme se smetanou a střídkou a naplníme směsí housky.
  3. Přiklopíme vršky, potřeme olejem nebo máslem a dáme péct dozlatova v předem vyhřáté troubě na 180-200 °C asi 5-7 minut.
  4. Podáváme se salátem z celeru a mrkve jako rychlou večeři.

Zapečené rohlíky se sýrem a šunkou – recept

Velmi jednoduchý recept na dobrou chuťovku se šunkou a sýrem.

Ingredience na zapečené rohlíky se sýrem a šunkou

  • 25 g másla
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • 2 rohlíky

Postup na zapečené rohlíky se sýrem a šunkou

  1. Rohlíky rozkrájíme na čtvrtiny a pomažeme máslem.
  2. Plátky šunky rozkrájíme na poloviční a položíme na rohlíky. Plátky sýrů také rozkrájíme na polovic a položíme na šunku.
  3. Rohlíky rozložíme na pekáč a dáme péct na 9 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Pekáč vyndáme z trouby a rohlíky dáme na talíř.
  4. Zapečené rohlíky se sýrem a šunkou ihned podáváme jako chuťovku či jednoduchou večeři.

Rychlá večeře – zapečený chléb – recept

Tento zapečený chléb nejen že zasytí, ale na stole vypadá velice efektivně. Servírujte doprostřed stolu a každý si uzobne svůj kousek.

Ingredience na rychlou večeři – zapečený chléb

  • 1 pecen chleba vcelku z předcházejícího dne (kvůli ne tak měkké kůrce)
  • tvrdý sýr nakrájený na plátky
  • šunka
  • salám
  • jarní cibule
  • volitelně slanina na plátky

Postup na rychlou večeři – zapečený chléb

  1. Chléb nařežeme nožem shora skoro až ke spodní kůrce. Nakrájené další suroviny proložíme podle svého uvážení do nařezaných mezer.
  2. Surovinami nešetříme, hlavně sýra co nejvíc, a co nejhlouběji, aby spodek chleba nebyl suchý.
  3. Chléb položíme na suchý plech a pečeme dokud se sýr nerozpustí a šunka se slaninou musí dostat upečenou kůrčičku.
Zapečený chléb na stole vypadá efektivně, připravte jej jako pohoštění pro přátele.

Zapečené rohlíky s paprikou – recept

Další obměnou zapečeného pečiva je přidání různého koření nebo zeleniny do náplně, zkuste třeba tuto variantu s paprikou.

Ingredience na zapečené rohlíky s paprikou

  • starší rohlíky nebo housky
  • tvrdý sýr nastrouhaný
  • červená paprika
  • mletá paprika – sladká nebo pálivá, dle chuti
  • rozšlehané vejce
  • salám dle chuti: polosuchý, měkký nebo trvanlivý

Postup na zapečené rohlíky s paprikou

  1. Zhruba na 200 g strouhaného sýru, přidáme jednu očištěnou nastrouhanou papriku, mletou papriku dle chuti, nastrouháme asi 100 g salámu, přidáme 1-2 vejce a zamícháme. Nesolíme, sýr i salám je slaný dost, můžeme opepřit.
  2. Starší rohlíky (housky) prokrojíme a naneseme na ně vrstvu sýrové směsi. Rohlíky naskládáme na plech vedle sebe, aby se nekolébaly a náplň při pečení nestékala.
  3. Plech s rohlíky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a zapečeme do změknutí náplně – vše ze směsi se spojí dohromady.
  4. Podáváme ihned po vytažení z trouby s korejským pikantním salátem kimchi nebo čerstvou zeleninou.

Rychlá večeře – zapečené rohlíky s vajíčkem a šunkou

Skvělý tip, jak zužitkovat zbylé starší rohlíky a kousky různých uzenin a sýrů v lednici. Křupavé zapečené rohlíky jsou hotové za chviličku, vajíčková náplň je vláčná a roztavený sýr se krásně táhne.

Ingredience na rychlou večeři – zapečené rohlíky s vajíčkem a šunkou

  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • 120 g tvrdého sýra
  • 80 g šunky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře

Postup na rychlou večeři – zapečené rohlíky s vajíčkem a šunkou

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte papírem na pečení. Rohlíky podélně rozřízněte na polovinu a lžičkou částečně vydlabejte střídku tak, aby vznikly jakési lodičky.
  2. Do větší mísy nastrouhejte tvrdý sýr, přidejte šunku nakrájenou na malé kostičky a vejce. Velmi jemně osolte (sýr i uzenina už obsahují dost soli) a opepřete a vidličkou dobře promíchejte.
  3. Náplň rozdělte do připravených vydlabaných rohlíků a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut, až náplň začne zlátnout.
  4. Podávejte horké, s miskou zeleninového salátu a posypkou ze zelených natí, můžete pokapat kečupem.

K zapékání můžete použít téměř jakýkoliv tvrdý sýr, který najdete v lednici: chybu neuděláte s eidamem ani ementálem, máte-li rádi výraznější chutě, můžete k nim přidat i kousek sýra s modrou plísní. U toho ale opatrně s množstvím, aby výsledek nebyl moc slaný.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang