Zapečená cuketa s marinovaným tofu

Zeleninová jídla

Období čerstvých cuket je v plném proudu, a tak pokud máte doma malé cuketky, vyzkoušejte si je naplnit marinovaným tofu. Zapečená cuketa je natolik sytá, že k jejímu servírování nepotřebujete žádné brambory, rýži, nebo jiné druhy příloh.

Příprava receptu nezabere více než 30 minut. Chuťově vynikající zapečená cuketa s marinovaným tofu překvapí nejeden mlsný jazyk. A dá se jíst i studená.

Ingredience

  • 6 – 8 ks menších cuket (případně 4 – 5 ks větších cuket)
  • 1 bal. marinovaného tofu
  • 2 ks jarní cibulky
  • olivový olej
  • sůl
  • mleté černé koření
  • kurkuma
  • sojová smetana
  • 2 středne velké mrkve

Postup

  • Cukety umyjeme, ořežeme vrchy a vydlabeme.
  • Na olivovém oleji orestujeme cibulky dozlatova.
  • Přidáme nastrouhané mrkve a tofu, kurkumu, sůl, mleté černé koření a restujeme cca 5 minut.
  • Směs zalejeme sojovou smetanou, promícháme a odstavíme.
  • Cukety zevnitř posolíme, naplníme nádivkou po okraj a přikryjeme odříznutým vrchem.
  • V pekáči s vodou je upečeme dozlatova (cca 20 minut při teplotě 200 stupňů C).
  • Podávame vychlazené.

Zdravotní účinky kurkumy

  • protirakovinový účinek
  • velmi účinně chrání buňky mozku před degenerací a vznikem Alzheimerovy choroby
  • je výborná na žaludek
  • podporuje tvorbu žluče, čímž ulehčuje trávení a je výborná při žaludečních a žlučníkových chorobách
  • pomáhá v obranyschopnosti a vitalitě organizmu
  • pomáhá udržovat dobrou psychickou pohodu
  • je výborná při dýchacích problémech

Zdravotní účinky mrkve

  • zlepšuje vidění
  • pomáhá při prevenci rakoviny a chrání před srdečními onemocněními
  • zpomaluje stárnutí
  • udržuje zdravé zuby a pokožku

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang