Nejlepší zapečená špagetová dýně – recept

Bezmasá jídlaDietní bezlepkovéHlavní jídlaSlané receptyZeleninová jídla
zapecena-spagetova-dyne

Špagetovou dýni můžete připravovat různými způsoby. Co takhle zkusit si ji zapéct na italský způsob?

Ingredience

  • Malá špagetová dýně, rozkrojená napříč a zbavená semínek
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus další na pokapání
  • 1 lžička soli
  • Mletý černý pepř
  • Plechovka celých loupaných rajčat
  • 4 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžička červené papriky
  • Nahrubo nastrouhaný parmezán
  • 170 g mozzarelly
  • Hrstka bazalky

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Pečící plech vyložte silikonovou podložkou na pečení nebo pergamenovým papírem. Dýni položte na plech a potřete ji olejem. Dochuťte solí a černým pepřem.
  2. Otočte dýni řeznou stranou dolů a pečte, dokud nůž snadno neprorazí slupku a dýně se pod tlakem kleští snadno nerozpadne, 40-60 minut, podle druhu dýně.
  3. Mezitím vložte rajčata do zapékací misky a rukama je rozmačkejte, aby se rozpadla. Přidejte česnek, cukr, ¼ šálku oleje, ¼ lžičky červené papriky, ¼ lžičky soli a okořeňte černým pepřem a promíchejte.
  4. Pečte za občasného míchání, dokud omáčka mírně nezhoustne, nezčervená a nezačne bublat, 35-40 minut. Pomocí gumové stěrky nebo lžíce nahrubo rozmačkejte česnek a kousky rajčat.
  5. Dýni nechte mírně vychladnout a vidličkou z ní vydlabejte dužinu, slupku vyhoďte. Přidejte do zapékací misky s rajčatovou omáčkou a parmezánem. Promíchejte a dýni dále rozdělte na vlákna. Osolte a posypte mozzarellou.
  6. Vraťte zapékací misku do trouby a pečte dýni, dokud se sýr nerozpustí, 5-7 minut.
  7. Pečlivě sledujte, zda sýr bublá a hnědne, 1-2 minuty. Posypte bazalkou, dalšími drcenými vločkami červeného pepře a černým pepřem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang