Kdo by nemiloval čokoládové dorty? Čokoláda je součástí pařížského dortu, nepečených dortů, kinder bueno dortu a celé řady dalších receptů včetně tohoto nadýchaného čokoládového dortu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 35 minut
  • Počet porcí: 8
  • Náročnost: Středně obtížné

Ingredience

Na čokoládový dort

  • máslo na vymazání formy
  • 210 g hladké mouky
  • 400 g cukru krupice
  • 90 g kvalitního kakaového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 240 ml podmáslí
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce při pokojové teplotě
  • 1 lžička čisté vanilkové esence
  • 240 ml čerstvě uvařené horké kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)

Na čokoládový máslový krém

  • 175 g obyčejné čokolády (méně než 70 % kakaové sušiny)
  • 250 g nesoleného másla při pokojové teplotě
  • 1 žloutek při pokojové teplotě
  • 1 lžička čisté vanilkové esence
  • 155 g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce instantního kávového prášku

Postup

Na čokoládový dort

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Máslem vymažeme 2 kulaté dortové formy. Vyložíme je pečícím papírem a opět vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy elektrického mixéru vybaveného pádlovým nástavcem a na nízkých otáčkách mícháme, dokud se nespojí.
  3. V jiné míse smícháme podmáslí, olej, vejce a vanilku. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidáváme mokré přísady k suchým. Při stále nízkém výkonu mixéru přidáme kávu a mícháme jen do spojení, přičemž gumovou stěrkou seškrábneme dno mísy. Těsto nalijeme do připravených forem a pečeme 35-40 minut. Ve formách necháme 30 minut vychladnout, poté oba kusy vyklopíme na chladicí mřížku a necháme zcela vychladnout.
  4. Položíme 1 vrstvu plochou stranou nahoru na rovný talíř nebo dortový podstavec. Pomocí nože nebo stěrky potřeme vrchní část polevou. Položíme na ní druhou vrstvu zaoblenou stranou nahoru a rovnoměrně rozetřeme zbytek polevy na vrchní část a boky dortu.

Na čokoládový máslový krém

  1. Čokoládu nakrájíme a vložíme do žáruvzdorné misky postavené nad hrnec s vroucí vodou. Mícháme dokud se nerozpustí a odstavíme, dokud nevychladne na pokojovou teplotu.
  2. V míse elektrického mixéru vybaveného pádlovým nástavcem šleháme máslo na středně vysoké rychlosti asi 3 minuty, dokud nebude světle žluté a nadýchané. Přidáme žloutek a vanilku a pokračujeme ve šlehání po dobu dalších 3 minut. Přepneme mixér na nízkou rychlost a postupně přidáváme moučkový cukr. Poté šleháme při střední rychlosti a podle potřeby seškrabujeme mísu, dokud nebude směs hladká a krémová.
  3. Rozpustíme kávový prášek ve 2 lžičkách nejteplejší kohoutkové vody. Při nízkých otáčkách přidáme čokoládu a kávu do máslové směsi a mícháme, dokud se nespojí. Nešleháme. Ihned rozetřeme na vychladlý dort.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang