Recept na vláčné čokoládové cookies

DezertyDezerty, zákusky a pohárySušenky
cokoladove_cookies

Tyto super měkké čokoládové cookies jsou jedním z nejoblíbenějších receptů na sušenky. Rozpuštěné máslo, více hnědého, než bílého cukru, kukuřičný škrob a žloutek navíc, zaručují absolutně nejlepší texturu čokoládových sušenek. A nepotřebujete k tomu ani mixér.

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky soli
  • 170 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce + 1 žloutek, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g čokoládových lupínků nebo kousků čokolády

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl.
  2. Ve střední míse šlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr a krystalový cukr, dokud nezůstanou žádné hrudky hnědého cukru. Vmíchejte vejce a žloutek. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.
  3. Vlijte do suchých přísad a promíchejte. Těsto bude velmi husté a bude se zdát mastné.
  4. Přimíchejte čokoládové lupínky. Ty se kvůli rozpuštěnému máslu nemusí k těstu přichytit, avšak snažte se je spojit.
  5. Těsto důkladně přikryjte a dejte do chladničky vychladit alespoň na 2–3 hodiny.
  6. Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut mírně změknout při pokojové teplotě.
  7. Předehřejte troubu na 160 °C. Velké plechy vyložte pečicím papírem.
  8. Vytvarujte těsto do jednotlivých kuliček tak, aby byl tvar spíše vyšší než širší – téměř jako válec. Díky tomu se sušenky upečou silnější. Na každý plech položte 8–9 kuliček těsta.
  9. Sušenky pečte 12–13 minut, nebo dokud nejsou okraje velmi lehce zhnědlé. Velké sušenky mohou trvat i 14 minut.
  10. Na plechu nechte sušenky 10 minut chladnout. Mezitím vtlačte na vrcholky teplých sušenek několik dalších čokoládových lupínků.
  11. Po 10 minutách chlazení na plechu přeneste sušenky na mřížku, aby zcela vychladly.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang