Recept na kynuté nadýchané máslové houstičky

Drobné pečivoDrobné slané pečivoPečivoSlané pečivo
kynute-housticky-recept

Bojíte se receptů z kynutého těsta? Tyto lahodné miniaturní kynuté máslové houstičky zvládne hravě každý, a určitě si na nich skvěle pochutnáte.

Ingredience

  • 1 šálek ohřátého (240 ml) plnotučného mléka
  • 2 a 1/4 lžičky instantního droždí
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru, rozdělené
  • 1 velké vejce
  • 1/4 šálku (60 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu a nakrájeného na 4 kousky
  • 1 lžička soli
  • 3 šálky (390 g) hladké mouky
  • volitelná poleva: 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla smíchané s 1 lžící medu

Postup

  1. V míse mixéru ušlehejte teplé mléko, droždí a 1 lžíci cukru. Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
  2. Přidejte zbývající cukr, vejce, máslo, sůl a 1 hrnek mouky. Pomocí háku na těsto nebo nástavce s pádlem míchejte/šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou oškrábejte stěny mísy a poté přidejte zbývající mouku.
  3. Šlehejte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty. Pokud se vám těsto zdá příliš mokré, až by hnětení (další krok) nebylo možné, přidávejte další mouku po lžících, dokud nezískáte zpracovatelné těsto.
  4. Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 3 minuty nebo hněťte ručně na lehce pomoučeném povrchu po dobu 3 minut.
  5. Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Vhodnou formu vymažte máslem.
  7. Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Těsto rozdělte na 14-16 stejných dílů. Každý kousek vytvarujte do hladké koule. Uspořádejte do připravené formy na pečení.
  8. Vytvarované válečky přikryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout, dokud se nenafouknou, přibližně 1 hodinu.
  9. Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
  10. Pečte 20-25 minut nebo do zlatohněda na povrchu, v polovině pečení plech otočte. Pokud si všimnete, že vršky hnědnou příliš rychle, volně zakryjte pánev alobalem. Vyjměte z trouby, potřete volitelnou medovou máslovou polevou a před podáváním nechte rohlíčky několik minut vychladnout.
  11. Zbylé houstičky pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 2-3 dny nebo v chladničce až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang