dessert-gd584ac8d1_1920

Crème brûlée s bohatým krémovým vanilkovým krémem a křupavou karamelizovanou polevou představuje dokonalý požitkářský dezert.

Ingredience

  • 2 balení smetany, 1 velká (284 ml) plus 1 malá (142 ml)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 velkých žloutků
  • 50 g zlatého krupicového cukru plus další na polevu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Do hlubokého pekáče o hloubce alespoň 7,5 cm (nebo do velké hluboké dortové formy) umístěte čtyři 175ml ramekiny (zapékací misky).
  2. Smetanu nalijte do středně velké pánve spolu s mlékem.
  3. Vanilkový lusk položte na prkénko a ostrým nožem ho podélně rozřízněte uprostřed, aby se rozdělil na dvě části. Špičkou nože vyškrábněte všechna drobná semínka do smetanové směsi. Vhoďte do ní také vanilkový lusk a dejte stranou.
  4. Žloutky a cukr dejte do mísy a 1 minutu šlehejte elektrickým ručním šlehačem, dokud nezesvětlají a nebudou trochu nadýchané.
  5. Pánev se smetanou postavte na střední teplotu a přiveďte téměř k varu. Jakmile se na okraji objeví bublinky, stáhněte pánev z ohně.
  6. Vlijte horkou smetanu do rozšlehaných žloutků, míchejte drátěnou metlou a seškrabujte z pánve zrníčka.
  7. Nad mísu postavte jemné sítko a horkou směs přes něj přelijte, abyste ji přecedili, a nakonec přes něj přeceďte zbloudilá vanilková semínka.
  8. Pomocí velké lžíce odeberte všechnu světlou pěnu, která se nachází na povrchu tekutiny (bude to několik lžic), a vyhoďte ji. Směs promíchejte.
  9. Do pekáčku nalijte tolik horké vody, aby sahala asi 1,5 cm po stěny ramekinů. Nalijte horký krém do ramekinů tak, abyste je naplnili až po vrchol – snáze se do nich lžičkou dostane poslední trocha krému.
  10. Vložte je do trouby a na horní část plechu položte pečicí papír tak, aby dobře seděl nad ramekiny a zcela je zakrýval, ale ne celý plech, a na jedné straně nechte malou mezeru, aby mohl cirkulovat vzduch.
  11. Pečte 30-35 minut, dokud směs není měkká. Nenechte je příliš ztuhnout.
  12. Rukavicemi vyjměte ramekiny z pečicí formy a postavte je na drátěnou mřížku, aby vychladly jen na několik minut, a poté je dejte do lednice, aby se zcela zchladily.
  13. Až budete připraveni k podávání, otřete horní okraj misek, posypte každou misku 1 a ½ lžičkou moučkového cukru a rozetřete ho hřbetem lžíce tak, aby byl zcela pokryt.
  14. Postříkejte cukr trochou vody, abyste ho jen navlhčili – pak hořákem zkaramelizujte. Plamen držte těsně nad cukrem a pohybujte jím stále dokola, dokud nezkaramelizuje.
  15. Podávejte, když je brulée pevné.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang