pecena-mrkev-2

Kdo by řekl, že mrkev může být tak dobrá? Pečená mrkev je snadná, zdravá a cenově dostupná příloha.

Ingredience

  • 900 g mrkve
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Nepovinná příloha: 2 lžičky nasekané čerstvé pažitky, zelené cibulky, petrželky nebo kopru

Pro pikantnější verzi:

  • ½ až 1 a ½ lžičky chilli v prášku
  • ½ lžičky mleté skořice

Pro verzi s medovým máslem:

  • 1 lžíci nesoleného másla
  • 1 lžíci medu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech s okrajem vyložte pečícím papírem pro případné snadné čištění.
  2. Mrkev si připravte tak, že ji oloupete a pak ji na úhlopříčce nakrájíte.
  3. Mrkev položte na plech. Přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  4. Promíchejte, dokud mrkev nebude lehce obalená olejem a kořením. Uspořádejte je do jedné vrstvy.
  5. Pečte je, dokud nejsou na okrajích zkaramelizované a snadno propíchnutelné vidličkou, tedy 25 až 40 minut, a v polovině pečení je přehazujte.
  6. Pečenou mrkev posypte čerstvými bylinkami, pokud je používáte. Mrkev podávejte teplou, přímo z plechu nebo z misky.
  7. Zbytky mrkve vydrží přikryté a uložené v chladničce 3 až 4 dny. Před podáváním ji opatrně ohřejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang