Obrácený pomerančový koláč s mandlemi, Amarettem a kapkou vody z pomerančových květů

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyLikéry a vínaMagazínMoučníky

Já jsem nepopiratelný magnet na všechny nehody, nešťastné náhody a katastrofy… (Díky čemuž vypadám jako nešika, paranoik, negativista a neschopný břídil, což ale pochopitelně vůbec nejsem! Jen se to tak vždycky nějak semele). Všechno, co se může nějakým způsobem pokazit, se v mé přítomnosti zákonitě pokazí. Jsem zhmotněný Murphyho zákon.

Páni, to doporučení do dalšího zaměstnání se píše samo Už jsem vlastní vinou hořela, zapálila jsem sterilní prostory (to se ale prý stává, fakt!), měla tekutý dusík v botách, vylila jsem na sebe celou nádobu s chloroformem, popálila se kovové madlo o -80°C, uklouzla na louži, několikrát si nalila čaj do počítače a zapisků a nejnověji jsem si pustila extrémně toxický gel do klína

Joo, blahé paměti, když jsem se zlila chloroformem, bylo léto. Chloroform se odvětral, já vyprala sebe i kalhoty, byla na přednášce jen v plášti, usušila kalhoty na sluníčku a šla lehce omámeně domů. Tentokrát ne. Je (pseudo)zima a ty kalhoty potřebovaly pračku. Aspoň tři dlouhé prací programy. Tak jsem, to aby moje hanba byla dokonalá, absolvovala cestu domů ve vypůjčených laboratorních kalhotách. Širokých a krátkých laboratorních kalhotách. Zas na druhou stranu můžu být ráda, že jsem nešla bez kalhot

Takže pokud jste takového pošuka v úterý potkali, byla jsem to zaručeně já. Paráda. A jednoho dne budou pravděpodobně moje děti mít, kromě mých úžasných oboulevorukých katastrofypřitahujících genů, taky tři oči, žábry a pár prstů či končetin navíc. Parádička na druhou. Kéž by byli aspoň třeskutě bystré a chytré (po mně samozřejmě). 

Nebudu tvrdit, že v kuchyni se mi všechny nehody vyhýbají… Jizvy na mých rukách a předloktích jasně mluví o opaku Zrovna dnes na mě při hledání vajec vypadl z lednice borůvkový sirup a roztříštil naší nebohé kočce misku na vodu a odlétnuvší střepy mi rozřízly lýtko… Ale donutí mě to vzdát se a nechat své pekařské sny být? Ani nápad! Jsem jako Sue Hecková! Nic mě nezlomí A navíc jsem přeci musela upéct obrácený pomerančový koláč s amarettem a mandlemi!

Obrácený pomerančový koláč s mandlemi a Amarettem 

Ingredience: 

  • 2 vejce 
  • 80 g třtinového cukru + trocha navíc na posypání dna 
  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 120 g zchladlého rozpuštěného másla 
  • 100 g celozrnné mouky 
  • 100 g mletých mandlí 
  • 1 špetka soli 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 3 lžíce Amaretta 
  • 3/4 lžičky vody z pomerančových květů (nemusí být) 
  • 1 pomeranč

Na ozdobu:

  • 1 hrst opražených mandlových plátků 
  • 1 lžíce cukru moučka 

Postup

Z vajec a obou druhů cukru ušlehejte nadýchanou pěnu. Mouku prosejte do mísy spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva. Poté do vaječné pěny zašlehávejte střídavě mouku, máslo a amaretto. Nakonec zašlehejte vodu z pomerančových květů. Pomeranč důkladně omyjte horkou vodou a nakrájejte ho na tenké plátky.

Dno formy vysypte třtinovým cukrem a poklaďte plátky pomeranče. Na pomeranče lžící nebo stěrkou navrstvěte těsto. Pečte na 180°C do zezlátnutí. Bude to trvat asi 35 – 40 minut. Hotový koláč nechte lehce zchladnout, ale ještě zatepla vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout. Posypte opraženými mandlovými plátky a moučkovým cukrem. Podávejte třeba se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem. 

Věřte mi, že tenhle jednoduchý ale dokonalý koláč vám zlepší den o 200%! Můj muž ho spořádal skoro půlku na posezení a já mám co dělat, abych to samé neudělala s tou druhou! Ta vůně vás dostane do kolen! 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang